Inapoi la Cautare

DECIZIE 434 /2006


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 158 alin. 3 teza întâi din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 18.08.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (18.08.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca fiind neîntemeiată.

                                    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constata următoarele:

    Prin Încheierea din 6 noiembrie 2005, pronunţată în Dosarul nr. 414/CAF/2005, Curtea de Apel Galaţi - Secţia contencios administrativ şi fiscal a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 158 alin. 3 teza întâi din Codul de procedură civilă, excepţie ridicată de Daniel Soare cu ocazia soluţionării recursului declarat împotriva Încheierii de şedinţa din 2 iunie 2005, pronunţată de Tribunalul Galaţi - Secţia comercială şi de contencios administrativ în Dosarul nr. 759/2005, prin care a respins ca nefondata excepţia de necompetentă materială a acestei instanţe de judecată.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine ca dispoziţiile de lege criticate vin în contradictie cu prevederile constituţionale ale art. 21 alin. (1), (2) şi (3) şi ale art. 126 alin. (3), deoarece instituie o procedură restrictiva, în sensul că dau "posibilitate părţii nemultumite sa declare recurs doar împotriva hotărârilor prin care instanţa se declara necompetentă material, nu şi în situaţia în care instanţa se declara competenţa, fiind anterior sesizată prin declinare de competenţa de o alta instanţa în prima faza sesizată". Astfel, solicita să se constate ca textul de lege criticat este constituţional numai în măsura în care creează reclamantului posibilitatea recurarii separate a hotărârii prin care s-a respins excepţia de necompetentă materială.

    Instanţa de judecată apreciază ca excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, deoarece "nu pune în discuţie neconstituţionalitatea unui text de lege, ci mai degraba nemultumirea faţă de împrejurarea ca este judecat de o anumită secţie a tribunalului".

    Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    Avocatul Poporului considera ca excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate ridicată.

                                    CURTEA,

    examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit în cauza de judecătorul-raportor, susţinerile părţii prezente, concluziile procurorului, dispoziţiile de lege criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, retine următoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competenţa, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 158 alin. 3 teza întâi din Codul de procedură civilă, care au următorul conţinut: "Dacă instanţa se declara necompetentă, împotriva hotărârii se poate exercita recurs în termen de 5 zile de la pronunţare."

    În susţinerea neconstitutionalitatii acestor dispoziţii legale autorul excepţiei invoca încălcarea prevederilor constituţionale ale art. 21 alin. (1), (2) şi (3) privind accesul liber la justiţie şi ale art. 126 alin. (3) referitoare la instanţele judecătoreşti.

    Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constata ca asupra constituţionalităţii dispoziţiilor de lege criticate Curtea s-a mai pronunţat prin Decizia nr. 436 din 18 noiembrie 2003, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 85 din 30 ianuarie 2004.

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic