Inapoi la Cautare

DECIZIE 429 /2006


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 22 din Legea nr. 179/2004 privind pensiile de stat şi alte drepturi de asigurări sociale ale poliţiştilor


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 07.10.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (07.10.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    (4) Când pensia se stabileşte ulterior încetării raporturilor de serviciu fără drept la pensie, asupra cuantumului acesteia se aplică măsurile de actualizare prevăzute la art. 48, dispuse în perioada cuprinsă între data încetării raporturilor de serviciu şi data solicitării pensiei."

    În opinia autorului excepţiei, dispoziţiile legale criticate sunt contrare următoarelor prevederi constituţionale: art. 4 alin. (2) şi art. 16 alin. (1) referitoare la criteriile în raport cu care nu este permisă nicio discriminare şi la egalitatea în drepturi a cetăţenilor, art. 11 alin. (1) şi art. 20 referitoare la obligaţia statului de a îndeplini cu bună credinţă obligaţiile asumate prin tratatele internaţionale şi la prioritatea reglementărilor internaţionale privind drepturile omului, art. 41 alin. (4) privitoare la dreptul femeilor la salariu egal cu cel al bărbaţilor pentru muncă egală şi art. 47 alin. (1) privind obligaţia statului de a lua măsuri în vederea asigurării cetăţenilor săi un nivel de trai decent.

    De asemenea, consideră că sunt încălcate şi dispoziţiile Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, ale Pactului internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale şi ale Pactului internaţional cu privire la drepturile civile şi politice care consacră egalitatea tuturor oamenilor în faţa legii şi dreptul, fără nicio deosebire, la protecţia egală a legii, dreptul la securitate socială şi la un salariu egal pentru muncă egală şi dreptul la o remuneraţie pentru munca depusă care să asigure un nivel de trai corespunzător.

    Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea reţine că, în conformitate cu prevederile art. 47 alin. (2) din Constituţie, dreptul la pensie, la alte măsuri de asigurări sociale şi la alte forme de asistenţă socială se exercită potrivit legii. Astfel, legiuitorul este în drept să stabilească condiţiile şi criteriile de acordare a acestor drepturi, inclusiv modalităţile de calculare a lor, putând institui şi reguli speciale în considerarea situaţiilor deosebite în care se află anumite categorii socio-profesionale. Principiul constituţional al egalităţii în drepturi a cetăţenilor impune tratament juridic identic numai pentru categoriile de cetăţeni care se află în situaţii egale. Acest principiu nu este încălcat de dispoziţiile art. 22 din Legea nr. 179/2004, acestea aplicându-se în mod nediferenţiat faţă de toţi cei care se află în aceeaşi situaţie.

    De altfel, Curtea constată că nici autorul excepţiei nu demonstrează caracterul discriminatoriu al dispoziţiilor legale criticate şi nici modul în care textul de lege criticat ar încălca celelalte dispoziţii constituţionale şi din actele internaţionale invocate, ci consideră necesară altă reglementare, care să prevadă posibilitatea ca, la pensionare, poliţistul să aleagă o perioadă de timp delimitată din întreaga carieră, care să constituie baza de calcul în stabilirea cuantumului pensiei.

    Această solicitare, potrivit prevederilor art. 2 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, excedează competenţei Curţii Constituţionale şi face ca excepţia ridicată să fie inadmisibilă, aspect ce trebuia observat şi de instanţa judecătorească, care, în temeiul dispoziţiilor art. 29 alin. (6) din Legea nr. 47/1992, putea să respingă excepţia printr-o încheiere motivată, fără a mai sesiza Curtea Constituţională.

    Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

                       CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

                           În numele legii

                               DECIDE:

    Respinge, ca fiind inadmisibilă, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 22 din Legea nr. 179/2004 privind pensiile de stat şi alte drepturi de asigurări sociale ale poliţiştilor, excepţie ridicată de Valeriu Ştefan în Dosarul nr. 214/2006 al Tribunalului Ialomiţa - Secţia civilă.

    Definitivă şi general obligatorie.

    Pronunţată în şedinţa publică din data de 25 mai 2006.

                 PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,

                      prof. univ. dr. IOAN VIDA
<   2   3   4   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic