Inapoi la Cautare

DECIZIE 427 /2017


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 12 alin. (4) şi art. 14 din Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 20.01.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (20.01.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌────────────────────┬────────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├────────────────────┼────────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├────────────────────┼────────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├────────────────────┼────────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea │- judecător │
├────────────────────┼────────────────────┤
│Daniel Marius Morar │- judecător │
├────────────────────┼────────────────────┤
│Mona-Maria Pivniceru│- judecător │
├────────────────────┼────────────────────┤
│Livia Doina Stanciu │- judecător │
├────────────────────┼────────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├────────────────────┼────────────────────┤
│Fabian Niculae │- magistrat-asistent│
└────────────────────┴────────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Ioan Sorin Daniel Chiriazi.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 12 alin. (4)
 şi ale art. 14 din Legea nr. 193/2000
 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, excepţie ridicată din oficiu de Judecătoria Galaţi - Secţia civilă în Dosarul nr. 18.051/233/2015 şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.507D/2016.

    2. La apelul nominal se prezintă, pentru Banca Comercială Română din Bucureşti, domnul avocat Valeriu Stoica, cu împuternicire avocaţială depusă la dosar, lipsind celelalte părţi. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul reprezentantului Băncii Comerciale Române din Bucureşti, care solicită respingerea, în principal, ca inadmisibilă, a excepţiei de neconstituţionalitate şi, în subsidiar, ca neîntemeiată. Acesta arată că atributul de a unifica o eventuală practică judiciară divergentă revine, potrivit Constituţiei
, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi nu Curţii Constituţionale. În ceea ce priveşte critica referitoare la pretinsa încălcare a art. 16 din Constituţie
 se arată că aceasta este neîntemeiată, întrucât acţiunea în nulitate de drept comun rămâne la îndemâna părţii interesate.

    4. În continuare, preşedintele acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere, ca inadmisibilă, a excepţiei de neconstituţionalitate, arătând că respectivele critici formulate de instanţă din oficiu reprezintă probleme de interpretare şi aplicare a legii.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    5. Prin Încheierea din 9 iunie 2016, pronunţată în Dosarul nr. 18.051/233/2015, Judecătoria Galaţi - Secţia civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 12 alin. (4)
 şi ale art. 14 din Legea nr. 193/2000
 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, excepţie ridicată din oficiu într-o cauză având ca obiect constatarea existenţei unor clauze abuzive.

    6. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, instanţa judecătorească arată, în esenţă, că dispoziţiile de lege criticate sunt neconstituţionale în măsura în care ar fi excluse de la analiza caracterului abuziv clauzele unui contract de credit care la data sesizării instanţei era încetat prin plata creditului (anticipată sau la termen) sau prin alte modalităţi prevăzute de lege (dare în plată, executare silită) sau a încetat în timpul judecăţii, prin aceleaşi mijloace (plată anticipată, plată la termen, dare în plată, executare silită, refinanţare sau alte modalităţi).

    7. Instanţa de fond a mai reţinut că la nivelul instanţelor din judeţul Galaţi există o practică neunitară în sensul că, în speţe similare, Judecătoria Galaţi a admis acţiuni referitoare la clauze abuzive inserate în contracte de credit care erau încetate la data sesizării instanţei, iar sentinţele au fost desfiinţate în căile de atac, în sensul că acţiunile au fost respinse ca nefondate sau ca lipsite de obiect. Instanţa a mai precizat că, deşi unificarea practicii judiciare nu constituie un atribut al Curţii Constituţionale, ci al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, totuşi, constată că finele de neprimire al acţiunilor reclamanţilor nu a constat în faptul că dispoziţiile contractuale nu ar fi avut caracter abuziv, ci în faptul că acele contracte de credit erau încetate la momentul sesizării instanţei.

    8. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic