Inapoi la Cautare

DECIZIE 427 /2006


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru şi ale art. 74 şi art. 75 din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 12.08.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (12.08.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Prin Încheierea din 15 februarie 2006, pronunţată în Dosarul nr. 9.684/2005, Judecătoria Arad a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru şi a Codului de procedură civilă în ansamblul său, excepţie ridicată de Nistor Isai Faur.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine, în esenţă, că Legea nr. 146/1997 şi Codul de procedură civilă, în ansamblul său, încalcă art. 6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, deoarece nu prevăd scutirea de la plata taxelor de timbru a persoanelor care "sunt în custodia statului român şi nu au posibilitatea de a achita taxele de timbru necesare".

    Judecătoria Arad apreciază că excepţia este neîntemeiată. În acest sens arată că Legea nr. 146/1997 instituie obligativitatea achitării taxelor judiciare de timbru, însă la art. 15-17^1 din aceeaşi lege sunt prevăzute scutiri de la plata taxelor judiciare de timbru. Pe de altă parte, potrivit art. 74 şi 75 din Codul de procedură civilă, părţile care nu sunt în stare să facă faţă cheltuielilor unei judecăţi pot solicita asistenţă judiciară, ce cuprinde scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări la plata taxelor de timbru. De aceste prevederi legale poate beneficia şi reclamantul.

    Potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    Avocatul Poporului consideră prevederile legale criticate ca fiind constituţionale. Dispoziţiile din Constituţie şi din Convenţie invocate a fi încălcate nu instituie nici o interdicţie cu privire la taxele în justiţie, fiind legal şi echitabil ca justiţiabilii care trag un folos nemijlocit din activitatea desfăşurată de autorităţile judecătoreşti să contribuie la acoperirea cheltuielilor acestora. Mai mult, potrivit prevederilor art. 21 din Legea nr. 146/1997, instanţa de judecată, în condiţiile prevăzute de art. 74-81 din Codul de procedură civilă poate acorda înlesniri la plata taxelor judiciare de timbru. În sensul celor arătate invocă jurisprudenţa Curţii Constituţionale.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

                CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, prevederile legale criticate, raportate la dispoziţiile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Excepţia are ca obiect prevederile Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 173 din 29 iulie 1997, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale Codului de procedură civilă, în ansamblul său.

    Cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor Codului de procedură civilă, în ansamblul său, Curtea constată că în speţa de faţă au legătură cu cauza dedusă judecăţii numai prevederile art. 74 şi 75 din acest cod, prevederi ce cuprind scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări la plata taxelor de timbru, precum şi apărarea şi asistenţa gratuită printr-un avocat delegat de baroul avocaţilor. Aşadar, Curtea va exercita controlul de constituţionalitate asupra acestor prevederi din Codul de procedură civilă, al căror conţinut este următorul:

    - Art. 74: "Cel care nu este în stare să facă faţă cheltuielilor unei judecăţi, fără a primejdui propria sa întreţinere sau a familiei sale, poate cere instanţei să-i încuviinţeze asistenţă judiciară.";

    - Art. 75: "Asistenţa judiciară cuprinde:

    1. acordarea de scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări pentru plata taxelor judiciare de timbru, a timbrului judiciar şi a cauţiunilor;

    2. apărarea şi asistenţa gratuită printr-un avocat delegat de baroul avocaţilor.
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic