Inapoi la Cautare

DECIZIE 398 /2006


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 159 alin. 7, art. 300^1 alin. 3 şi art. 313 alin. 3 din Codul de procedură penală


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 09.08.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (09.08.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


                               CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    Prin Încheierea din 27 februarie 2006, pronunţată în Dosarul nr. 1.939/2006, Tribunalul Iaşi a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 159 alin. 7, art. 300^1 alin. 3 şi art. 313 alin. 3 din Codul de procedură penală, excepţie ridicată de Constantin Siriteanu, Radu Cornel Chiriac şi Dumitru Benone Chiriac în dosarul cu numărul de mai sus, având ca obiect soluţionarea unui recurs în materie penală formulat împotriva încheierii prin care, la primirea dosarului, s-a menţinut arestarea inculpaţilor.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorii acesteia susţin că prevederile art. 300^1 alin. 3 coroborate cu cele ale art. 159 alin. 7 din Codul de procedură penală încalcă dispoziţiile constituţionale şi convenţionale arătate, deoarece prin instituirea termenului de 24 de ore înăuntrul căruia instanţa de judecată trebuie să se pronunţe asupra menţinerii ori prelungirii arestării preventive se aduce atingere dreptului inculpaţilor la apărare cu consecinţa privării de un proces echitabil. În realitate, nemulţumirea autorilor izvorăşte dintr-o aplicare criticabilă a prevederilor procesual penale, întrucât, în speţă, instanţa de judecată a fost sesizată prin rechizitoriu în ziua în care expira durata arestării dispusă în faza de urmărire penală, situaţie în care inculpaţii nu au putut beneficia de răgazul de 5 zile stabilit potrivit art. 160 şi art. 159 alin. 1 din Codul de procedură penală, timp în care ar fi putut să-şi pregătească o apărare eficientă.

    Cât priveşte dispoziţiile art. 313 alin. 3 din Codul de procedură penală, autorii excepţiei precizează că în intervalul de 48 de ore stabilit pentru soluţionare inculpaţii nu dispun de timpul necesar pentru a pregăti o apărare temeinică.

    Tribunalul Iaşi opinează că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, deoarece dispoziţiile legale criticate sunt în acord cu normele constituţionale invocate.

    Potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    Avocatul Poporului consideră că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, deoarece termenele instituite prin prevederile art. 159 alin. 7, art. 300^1 alin. 3 şi art. 313 alin. 3 din Codul de procedură penală sunt determinate de necesitatea aplicării şi respectării drepturilor şi garanţiilor procesuale ale părţilor, de asigurarea soluţionării cu celeritate, într-un termen rezonabil, şi, prin urmare, nu îngrădesc accesul liber la justiţie, dreptul părţilor la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzei într-un termen rezonabil şi nici dreptul la apărare.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

                               CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională constată că a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 159 alin. 7, art. 300^1 alin. 3 şi art. 313 alin. 3 din Codul de procedură penală, cu următorul conţinut:

    - Art. 159 alin. 7 din Codul de procedură penală cu denumirea marginală - Procedura prelungirii arestării dispuse în cursul urmăririi penale: "Instanţa soluţionează propunerea şi se pronunţă asupra prelungirii arestării preventive, în termen de 24 de ore de la primirea dosarului, şi comunică încheierea celor lipsă de la judecată în acelaşi termen.";

    - Art. 300^1 alin. 3 din Codul de procedură penală cu denumirea marginală - Menţinerea arestării inculpatului la primirea dosarului: "Când instanţa constată că temeiurile care au determinat arestarea impun în continuare privarea de libertate sau că există temeiuri noi care justifică privarea de libertate, instanţa menţine, prin încheiere motivată, arestarea preventivă. Dispoziţiile art. 159 alin. 3, 4, 5, 7 şi 11 se aplică în mod corespunzător.";
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic