Inapoi la Cautare

DECIZIE 382 /2014


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 650 alin. (1) şi ale art. 713 alin. (1) din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 04.02.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (04.02.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

având în vedere actele şi lucrările dosarului, reţine următoarele:

    4. Prin Încheierea din 11 martie 2014, pronunţată în Dosarul nr. 1.956/301/2014, Judecătoria Sectorului 3 - Secţia civilă a sesizat Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 650 alin. (1) şi ale art. 713 alin. (1) din Codul de procedură civilă. Excepţia a fost invocată de Gheorghe Breazu într-un dosar având ca obiect soluţionarea unei contestaţii la executare.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul excepţiei arată, în esenţă, că este încălcată egalitatea în drepturi prin lăsarea la latitudinea creditorului a dreptului de a-şi alege instanţa (orice judecătorie de pe raza curţii de apel), prin alegerea executorului judecătoresc din circumscripţia unei anumite judecătorii. De asemenea, se stabileşte o discriminare nu numai în raport cu debitorul, ci şi cu un terţ ale cărui drepturi sunt încălcate. Aşadar, neconstituţionalitatea acestor texte de lege are în vedere faptul că se stabileşte un criteriu subiectiv atunci când se decide cu privire la competenţa teritorială a instanţelor judecătoreşti să soluţioneze contestaţiile la executare în materie civilă.

    6. Dacă, de regulă, art. 107 din Codul de procedură civilă stabileşte competenţa de judecată în favoarea instanţei domiciliului pârâtului (de necontestat, criteriul ales de legiuitor), în materie de executare silită, legiuitorul a înţeles să instituie o excepţie de la regulă, excepţie nejustificată în niciun mod. Această modalitate este contrară Codului de procedură civilă anterior (Codul de procedură civilă din 1865), cod care stabilea că instanţa de executare este judecătoria în circumscripţia căreia se face executarea (art. 373 alin. 2), criteriul fiind unul obiectiv, şi nu subiectiv, ca în noua reglementare.

    7. Judecătoria Sectorului 3 - Secţia civilă şi-a exprimat opinia potrivit căreia excepţia de neconstituţionalitate este întemeiată. Instanţa arată că executarea silită este o fază a procesului civil, garanţiile procesuale referitoare la dreptul la un proces echitabil şi accesul la justiţie impunându-se a fi respectate atât pentru creditor, cât şi pentru debitor, până la momentul finalizării procesului civil. Câtă vreme art. 713 alin. (1) şi art. 650 alin. (1) din Codul procedură civilă impun aplicarea unui criteriu subiectiv în alegerea instanţei de executare de către creditor, debitorul nu mai beneficiază de aceste garanţii procesuale instituite prin art. 6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

    8. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    9. Avocatul Poporului apreciază că dispoziţiile legale criticate sunt constituţionale, arătând că, potrivit dispoziţiilor art. 1 alin. (5) din Constituţia României, "În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie", şi că normele juridice nu există izolat, ele trebuind raportate la întreg ansamblul normativ din care fac parte. În acest context, dispoziţiile art. 650 alin. (1) din Codul de procedură civilă trebuie corelate cu prevederile art. 651 din acelaşi act normativ, care reglementează competenţa executorului judecătoresc stabilită concret în funcţie de obiectul executării silite. Ca atare, nu pot fi reţinute argumentele potrivit cărora textele de lege criticate ar impune un criteriu subiectiv în alegerea biroului executorului judecătoresc competent să realizeze executarea.

    10. În ceea ce priveşte critica de neconstituţionalitate a art. 650 alin. (1) şi art. 713 alin. (1) din Codul de procedură civilă, faţă de art. 21 alin. (3) din Legea fundamentală, Avocatul Poporului apreciază că textele criticate nu contravin prevederilor constituţionale care consacră dreptul la un proces echitabil, întrucât împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare, debitorul beneficiind astfel de toate garanţiile procesuale pentru realizarea deplină a acestor drepturi, putând supune cenzurii instanţei actul de executare, în cadrul unei proceduri contradictorii.

    11. Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                               CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile de lege criticate raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    12. Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    13. Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate, astfel cum rezultă din încheierea de sesizare, îl constituie prevederile art. 650 alin. (1) şi ale art. 713 alin. (1) din Codul de procedură civilă, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 545 din 3 august 2012, prevederi care au următorul conţinut:

    - Art. 650 alin. (1): "Instanţa de executare este judecătoria în circumscripţia căreia se află biroul executorului judecătoresc care face executarea, în afara cazurilor în care legea dispune altfel."

    - Art. 713 alin. (1): "Contestaţia se introduce la instanţa de executare."

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic