Inapoi la Cautare

DECIZIE 38 /1994


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 248 alin. 2 din Codul penal


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 28.03.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (28.03.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    *) A se vedea şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 11 din 25 ianuarie 1995, publicată în continuare la pag. 8.

    Victor Dan Zlatescu - preşedinte

    Mihai Constantinescu - judecător

    Florin Bucur Vasilescu - judecător

    Ioan Griga - procuror

    Florentina Geangu - magistrat-asistent

    Pe rol pronunţarea asupra excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 248 alin. 2 din Codul penal, invocată de inculpatii Draghici Dumitru, Heroiu Gheorghe şi Duta Constantin, în cauza ce formează obiectul Dosarului nr. 3308/1992 al Tribunalului Municipiului Bucureşti - Secţia a II-a penală.

    Dezbaterile au avut loc în şedinţa publică din 9 martie 1994, în prezenta procurorului şi a părţilor, fiind consemnate în încheierea din acea data când Curtea a aminat pronunţarea la 20 aprilie 1994 şi apoi la 27 aprilie 1994.

                 CURTEA CONSTITUŢIONALĂ,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, retine următoarele:

    Prin Rechizitoriul nr. 101/P/1992 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Municipiului Bucureşti, Duta Constantin a fost trimis în judecata pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute în art. 229 din Codul penal referitoare la înşelăciunea în paguba avutului obştesc, iar Heroiu Gheorghe şi Draghici Dumitru pentru infracţiunea prevăzută de art. 248 alin. 2 din Codul penal privind abuzul în serviciu contra intereselor obşteşti.

    În faţa Tribunalului Municipiului Bucureşti - Secţia a II-a penală, la termenul de judecată din 19 mai 1993, inculpatii au invocat excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 248 alin. 2 din Codul penal. În susţinerea excepţiei se arata, în esenta, ca termenul de avut obştesc definit de Codul penal este în contradictie cu dispoziţiile constituţionale privind proprietatea şi, pe cale de consecinţa, abrogat conform art. 150 alin. (1) din Constituţie. Se mai arata ca excepţia ridicată are în vedere şi noţiunea de funcţionar, care nu mai corespunde actualei ordini de drept, pentru ca organismele la care se referă (organe sau instituţii de stat, ori întreprinderi sau organizaţii economice de stat) nu mai exista, Constituţia reglementind un alt sistem de autorităţi publice.

    Prin Încheierea din 19 mai 1993, Tribunalul Municipiului Bucureşti - Secţia a II-a penală a sesizat Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate vizind art. 248 alin. 2 din Codul penal. Exprimindu-şi opinia, potrivit dispoziţiilor art. 23 alin. (5) din Legea nr. 47/1992, instanţa a considerat ca excepţia este intemeiata, deoarece conceptele de avut obştesc, economie naţionala şi funcţionar nu-şi mai găsesc locul în ordinea de drept instaurată după Constituţia din 1991.

    În vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate, au fost solicitate, potrivit Legii nr. 47/1992, puncte de vedere celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernului.

    În punctul sau de vedere, Guvernul contesta competenţa Curţii Constituţionale, considerind ca este o problemă de interpretare ce revine instanţelor judecătoreşti, iar pe fond susţine ca atât noţiunea de obştesc, folosită în art. 145 din Codul penal, cît şi categoria juridică de avut obştesc, în care se identifica doar bunurile proprietăţii publice, nu contravin dispoziţiilor constituţionale.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic