Inapoi la Cautare

DECIZIE 370 /2006


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 132 alin. (3) din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 02.02.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (02.02.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    Reprezentantul părţii Societatea Comercială "Alcor Tex 94" - S.R.L. din Bucureşti nu este de acord cu amânarea judecării cauzei, apreciind această cerere ca fiind un abuz de drept procesual.

    Reprezentantul Ministerului Public nu se opune acordării unui nou termen de judecată.

    Curtea, deliberând, respinge cererea de amânare.

    Având cuvântul, reprezentantul părţii Tudor Stăncescu solicită respingerea excepţiei ca neîntemeiată, invocând în acest sens jurisprudenţa Curţii Constituţionale în materie.

    Reprezentantul părţii Societatea Comercială "Alcor Tex 94" - S.R.L. din Bucureşti solicită respingerea excepţiei ca neîntemeiată, arătând, în esenţă, că textul de lege criticat reprezintă consacrarea legală a regimului juridic al nulităţii absolute şi nu contravine dispoziţiilor constituţionale invocate.

    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei ca neîntemeiată, arătând că prevederea legală criticată este în deplină conformitate cu dispoziţiile constituţionale invocate.

                                    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    Prin Încheierea din 12 decembrie 2005, pronunţată în Dosarul nr. 13.356/2004, Tribunalul Bucureşti - Secţia a VI-a comercială a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 132 alin. (3) din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, excepţie ridicată de Societatea Comercială "Steilmann Bukarest" - S.R.L.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine că textul de lege criticat contravine dispoziţiilor art. 21 alin. (3) din Constituţie privind dreptul la un proces echitabil, deoarece acordă posibilitatea oricărei persoane interesate de a ataca în instanţă hotărârile adoptate de adunarea generală a acţionarilor unei societăţi comerciale, fapt ce determină apariţia unui număr nedeterminat de litigii. De asemenea, se arată că prevederile art. 132 alin. (3) din Legea nr. 31/1990 contravin şi dispoziţiilor art. 44 alin. (1) teza întâi, art. 45, 135 şi 136 din Legea fundamentală, deoarece blochează activitatea societăţilor comerciale şi conduce la îngrădirea dreptului de proprietate al acţionarilor, în special, precum şi a proprietăţii publice şi libertăţii comerţului, în general.

    Tribunalul Bucureşti - Secţia a VI-a comercială apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată.

    Potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    Avocatul Poporului consideră că textele de lege criticate sunt constituţionale.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

                                    CURTEA,

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic