Inapoi la Cautare

DECIZIE 37 /2017


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 50 alin. (1) din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 23.01.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (23.01.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌───────────────────────┬────────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Daniel Marius Morar │- judecător │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea │- judecător │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Mona-Maria Pivniceru │- judecător │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Livia Doina Stanciu │- judecător │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Simona-Maya Teodoroiu │- judecător │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────────┼────────────────────┤
│Cristina Cătălina Turcu│- magistrat-asistent│
└───────────────────────┴────────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Liviu Drăgănescu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 50 din Legea nr. 230/2007
 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, excepţie ridicată de Gabriela Tacu în Dosarul nr. 17.018/4/2013 al Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti - Secţia civilă, şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.442D/2015.

    2. La apelul nominal se prezintă, pentru partea Asociaţia de Proprietari din Strada Luică nr. 154-156 E-F din Bucureşti, domnul avocat Adrian Rusu, lipsind autorul excepţiei, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită la domiciliul ales.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul apărătorului părţii, care solicită respingerea excepţiei ca inadmisibilă deoarece este vorba despre o excepţie de nelegalitate, iar nu de neconstituţionalitate, excepţie care nu este nici motivată. În subsidiar, solicită respingerea excepţiei ca neîntemeiată, arătând că art. 2,
 art. 26
 şi art. 48 din Legea nr. 230/2007
 instituie o serie de drepturi şi obligaţii comune atât în sarcina proprietarilor care fac parte din asociaţie, cât şi a celor care nu fac parte. În acest sens, face referire la cele reţinute prin deciziile Curţii Constituţionale nr. 393 din 19 martie 2009
 şi nr. 727 din 1 iunie 2010
.

    4. Reprezentantul Ministerului Public solicită respingerea excepţiei ca neîntemeiată, pentru motivele reţinute în jurisprudenţa Curţii Constituţionale.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    5. Prin Încheierea din 11 septembrie 2015, pronunţată în Dosarul nr. 17.018/4/2013, Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti - Secţia civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 50 din Legea nr. 230/2007
 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.

    6. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, autorul arată că dispoziţiile de lege criticate aduc atingere textelor constituţionale invocate, deoarece asociaţia de proprietari poate chema în judecată o persoană fizică pentru a-i imputa cheltuieli pe care acesta nu are cum să le datoreze câtă vreme nu este parte a asociaţiei.

    7. Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, deoarece majoritatea criticilor nu reprezintă probleme de constituţionalitate, ci de interpretare şi aplicare a legii. Pe de altă parte, asociaţia de proprietari a fost creată prin lege în vederea realizării unui scop de interes general, respectiv administrarea în bune condiţii a clădirilor cu mai multe apartamente, ţinând seama de interesele locatarilor legate de realizarea unei bune convieţuiri, astfel încât prevederile legale criticate, potrivit cărora asociaţia poate chema în judecată orice proprietar care nu este membru al acesteia, nu aduc atingere accesului liber la justiţie.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic