Inapoi la Cautare

DECIZIE 363 /2006


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 403 alin. 1 şi art. 723^1 alin. 2 din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 07.10.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (07.10.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constată că dispoziţiile art. 403 alin. 1 din Codul de procedură civilă au mai făcut, în numeroase rânduri, obiect al controlului de constituţionalitate, prin raportare la aceleaşi prevederi din Legea fundamentală ca şi în prezenta cauză şi cu motivări asemănătoare, prilej cu care Curtea a constatat că textul legal criticat este în concordanţă cu Constituţia. În acest sens este, spre exemplu, Decizia nr. 36 din 19 ianuarie 2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 160 din 20 februarie 2006.

    Întrucât nu au intervenit elemente noi, de natură a determina reconsiderarea jurisprudenţei în materie a Curţii Constituţionale, argumentarea şi soluţia reţinute în decizia de mai sus îşi menţin valabilitatea şi în prezenta cauză.

    Cu privire la cuantumul maxim al cauţiunii, stabilit în art. 723^1 alin. 2, Curtea observă că scopul acesteia este, pe de o parte, acela de a constitui o garanţie pentru creditor, în ceea ce priveşte acoperirea eventualelor daune suferite ca urmare a întârzierii executării silite, iar pe de altă parte, prevenirea sau limitarea eventualelor abuzuri ale debitorilor rău-platnici. Pentru a reprezenta o garanţie reală a exercitării cu bună-credinţă a drepturilor procesuale, cauţiunea trebuie să aibă un caracter serios, să nu fie derizorie în raport cu valoarea bunului urmărit. Pe de altă parte, textul criticat limitează această cauţiune la 20% din valoarea obiectului cererii, ceea ce este de natură să instituie un criteriu maximal obiectiv de stabilire a acesteia, împiedicând fixarea, drept cauţiune, a unor sume disproporţionat de mari.

    De asemenea, Curtea reţine că plata cauţiunii nu constituie o condiţie de admisibilitate a contestaţiei la executare, ci una impusă exclusiv pentru a putea solicita suspendarea executării silite, aşa încât instituirea acestei obligaţii nu poate fi calificată ca o modalitate de a împiedica accesul liber la justiţie şi nici de încălcare a dreptului la apărare.

    De altfel, şi alte legislaţii europene reglementează, în mod similar, cauţiunea în cadrul procedurilor de executare silită. Astfel, dispoziţiile art. 521 din Codul francez de procedură civilă prevăd posibilitatea celui împotriva căruia a fost emis un titlu executoriu de a evita continuarea executării provizorii a acestuia, cu autorizarea instanţei, prin depunerea unei sume de bani sau a altor valori suficiente pentru a garanta suma la plata căreia a fost condamnat. De asemenea, Codul italian de procedură civilă prevede în art. 623 şi următoarele că, dacă există motive întemeiate, instanţa poate dispune suspendarea executării silite şi depunerea unei cauţiuni. În Spania, art. 528 şi următoarele din Codul de procedură civilă conţin dispoziţii referitoare la plata unei cauţiuni în cazul executării silite, conform cărora cel împotriva căruia s-a obţinut titlu executoriu poate face opoziţie la executare, trebuind să depună o sumă de bani suficientă a acoperi eventualele pagube ce ar rezultă din întârzierea executării acelui titlu.

    Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

                             CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

                                În numele legii

                                    DECIDE:

    Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 403 alin. 1 şi art. 723^1 alin. 2 din Codul de procedură civilă, excepţie ridicată de Societatea Comercială "Pietta Glass Working" - S.R.L. din Vălenii de Munte (fostă Societatea Comercială "Fenice Gruppo" - S.R.L) în Dosarul nr. 2.917/2005 al Judecătoriei Vălenii de Munte.

    Definitivă şi general obligatorie.

    Pronunţată în şedinţa publică din data de 4 mai 2006.

                      PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,

                           prof. univ. dr. IOAN VIDA

                              Magistrat-asistent,

<   2   3   4   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic