Inapoi la Cautare

DECIZIE 362 /2021


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 183 alin. (1) şi (3) din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 27.09.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (27.09.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌──────────────────┬───────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Cristian Deliorga │- judecător │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Daniel Marius │- judecător │
│Morar │ │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Livia Doina │- judecător │
│Stanciu │ │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Irina Loredana │- │
│Gulie │magistrat-asistent │
└──────────────────┴───────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Liviu Drăgănescu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 183 alin. (1)
 şi (3) din Codul de procedură civilă
, excepţie ridicată de Maria Roşu în Dosarul nr. 9.764/233/2016 al Tribunalului Galaţi - Secţia I civilă şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.083D/2019.

    2. La apelul nominal lipsesc părţile. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere a excepţiei ca neîntemeiată, invocând jurisprudenţa Curţii Constituţionale în materie.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Încheierea din 11 aprilie 2019, pronunţată în Dosarul nr. 9.764/233/2016, Tribunalul Galaţi - Secţia I civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 183 alin. (1)
 şi (3) din Codul de procedură civilă
. Excepţia a fost invocată într-o cauză având ca obiect soluţionarea apelului declarat împotriva Sentinţei civile nr. 553 din 30 ianuarie 2018, pronunţată de Judecătoria Galaţi într-un litigiu având ca obiect reducţiunea liberalităţilor excesive.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se arată, în esenţă, că, potrivit textului de lege criticat, actul de procedură depus înăuntrul termenului prevăzut de lege prin scrisoare recomandată la oficiul poştal este socotit a fi făcut în termen, iar recipisa oficiului poştal serveşte ca dovadă a datei depunerii actului de către partea interesată. Per a contrario, potrivit textului de lege criticat, actul de procedură, deşi este depus înăuntrul termenului prevăzut de lege, nu este socotit a fi făcut în termen, dacă natura trimiterii este scrisoarea simplă, care nu poartă recipisa oficiului poştal. În speţă, cererea de apel a fost expediată prin scrisoare simplă în ultima zi a termenului legal, fiind înregistrată la instanţa de apel a două zi după expirarea termenului de apel.

    6. Se susţine că o astfel de redactare a textului de lege criticat conduce la imposibilitatea de a dovedi data depunerii scrisorii la oficiul poştal, ceea ce generează tratamente discriminatorii între justiţiabili aflaţi în aceeaşi situaţie juridică, fără a exista o justificare obiectivă sau rezonabilă. De asemenea, se mai susţine că, dacă legiuitorul a considerat că recipisa oficiului poştal, aplicată pe scrisoarea recomandată, serveşte ca dovadă a datei depunerii actului de către partea interesată, atunci şi scrisoarea simplă, pe care este aplicată data poştei, ar trebui să constituie o dovadă în acelaşi sens.

    7. Tribunalul Galaţi - Secţia I civilă apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. În acest sens apreciază că justiţiabilii care depun actul de procedură în interiorul termenului prevăzut de lege prin scrisoare recomandată la oficiul poştal, cărora li se va socoti actul de procedură ca fiind depus în termen, indiferent de data înregistrării acestuia la instanţă, şi cei care, deşi depun actul de procedură la oficiul poştal în ultima zi a termenului prevăzut de lege, nu înţeleg să opteze pentru modalitatea scrisorii recomandate se află în situaţii juridice diferite, aspect ce justifică tratamentul juridic diferit aplicat de legiuitor, tratament care este şi consecinţa opţiunii personale de a expedia actul prin scrisoare simplă.

    8. De asemenea, se mai apreciază că, în condiţiile în care toţi justiţiabilii au posibilitatea de a depune actul de procedură prin scrisoare recomandată, textul de lege criticat nu îngrădeşte în niciun fel accesul liber la justiţie sau dreptul persoanei la un proces echitabil.

    9. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic