Inapoi la Cautare

DECIZIE 361 /2017


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 83 alin. (1) teza a doua şi alin. (2) din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 19.01.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (19.01.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌─────────────────────┬────────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea │- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Daniel Marius Morar │- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Mona-Maria Pivniceru │- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Livia Doina Stanciu │- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Simona-Maya Teodoroiu│- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├─────────────────────┼────────────────────┤
│Valentina Bărbăţeanu │- magistrat-asistent│
└─────────────────────┴────────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Luminiţa Nicolescu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 83 alin. (1)
 şi (2) din Codul de procedură civilă
, excepţie ridicată de Cornelia Lupu, mandatar al pârâtei-apelante Ioana Horcea, în Dosarul nr. 16.163/318/2014* al Tribunalului Gorj - Secţia I civilă şi care constituie obiectul Dosarului nr. 124D/2016 al Curţii Constituţionale.

    2. La apelul nominal răspunde doamna Cornelia Lupu. Se constată lipsa celorlalte părţi. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul autoarei excepţiei, care solicită admiterea acesteia, arătând, în acest sens, în esenţă, că prevederile de lege criticate contravin principiului egalităţii în faţa legii prin faptul că instituie o discriminare pe criterii de rudenie şi nesocotesc principiul oralităţii.

    4. Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere, ca neîntemeiată, a excepţiei de neconstituţionalitate. Arată că textele de lege criticate au mai fost analizate de Curtea Constituţională din perspectiva unor critici similare, aceasta stabilind că restricţia mandatarului care nu este avocat de a pune concluzii orale în instanţă nu contravine dreptului de acces liber la justiţie pentru că însăşi partea poate participa la dezbateri şi poate pune concluzii în faţa instanţei, iar mandatarul poate să formuleze cereri şi să propună probe în tot cursul procesului, precum şi să depună concluzii scrise.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    5. Prin Încheierea din 21 ianuarie 2016, pronunţată în Dosarul nr. 16.163/318/2014*, Tribunalul Gorj - Secţia I civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 83 alin. (1)
 şi (2) din Codul de procedură civilă
, excepţie ridicată de Cornelia Lupu, în calitate de mandatar al pârâtei-apelante Ioana Horcea, într-o cauză având ca obiect soluţionarea unui apel.

    6. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, autoarea acesteia arată că textele de lege criticate creează o discriminare în funcţie de gradele de rudenie între persoanele cu studii juridice care primesc mandat de reprezentare. Or, baza acordării mandatului o constituie încrederea, iar nu gradul de rudenie. Dreptul de a pune concluzii orale în faţa oricăror instanţe trebuie recunoscut tuturor persoanelor cu studii juridice, nu doar celor care au un anumit de grad de rudenie cu mandantul. Discriminarea rezidă, în opinia autoarei excepţiei, în poziţia superioară a rudelor de până la gradul al doilea faţă de rudele din următoarele grade, deşi au aceleaşi studii şi li se acordă de către mandant aceeaşi încredere. Arată că imposibilitatea lămuririi aspectelor ivite în şedinţele de judecată conduce şi la încălcarea principiului oralităţii, care guvernează procesul civil.

    7. Tribunalul Gorj - Secţia I civilă apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. Consideră că este dreptul legiuitorului ca în situaţii justificate să limiteze exercitarea anumitor drepturi procesuale de către mandatarii neavocaţi ai părţilor. Precizează că textele de lege criticate se raportează şi la drepturile pe care legea le conferă avocatului, ca persoană specializată în asistarea şi reprezentarea părţilor. Limitarea stabilită de dispoziţiile art. 83 alin. (2) din Codul de procedură civilă
 are în vedere tocmai relaţia foarte apropiată dintre reprezentantul cu studii juridice şi persoana reprezentată, care face ca reprezentarea să se realizeze într-un mod calificat, dar şi dezinteresat, bazat pe relaţia de familie.

    8. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic