Inapoi la Cautare

DECIZIE 354 /2021


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 141-143 din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 20.01.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (20.01.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    7. Cu privire la art. 143 din Codul de procedură civilă
, ce reglementează suspendarea judecării procesului, susţine că lipsa de previzibilitate şi predictibilitate a legii determină, în privinţa părţii aflate într-un litigiu de muncă şi asigurări sociale (materie specială cu legi speciale), încălcarea accesului la procedura administrativ-specială a suspendării procesuale a fondului în procedura strămutării.

    8. Faţă de vechea reglementare procesual civilă, actualele dispoziţii legale privind obligarea la depunerea unei cauţiuni „de valoare exagerată“ sunt lipsite total de previzibilitate şi precizie privind destinaţia şi utilitatea acesteia. Or, vechiul Cod de procedură civilă
 stabilea cu precizie destinaţia şi scopul cauţiunii, ceea ce nu se mai prevede în noua lege procesual civilă.

    9. În materia specială a asigurărilor sociale şi a litigiilor de muncă, raportat la nivelul actual al pensiei minime şi al salariului minim, „darea unei cauţiuni în cuantum de 1.000 lei“ devine efectiv imposibilă, afectând grav siguranţa financiară lunară a cetăţeanului - pensionar/angajat cu salariul minim pe economie - şi a familiei sale, consecinţa fiind forţarea la renunţarea la instituţia judiciară a suspendării în cadrul procedurii generale a strămutării. Nici art. 6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2008
 privind ajutorul public judiciar în materie civilă nu acoperă această cauţiune, astfel că este vătămat accesul liber la justiţie.

    10. Mai mult, art. 143 din Codul de procedură civilă
 nu precizează mecanismul aplicat cauţiunii, respectiv unde se depune cauţiunea, cum se eliberează, cu ce scop şi cine poate beneficia de aceasta şi în ce condiţii sau dacă este purtătoare de dobândă.

    11. Încălcarea exigenţelor constituţionale referitoare la calitatea legii aduce atingere şi prevederilor art. 1 privind dreptul de proprietate din Primul Protocol
 adiţional la Convenţia
 pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, întrucât suma depusă drept cauţiune este un bun personal.

    12. Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale apreciază că excepţia de neconstituţionalitate ridicată este neîntemeiată.

    13. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

    14. Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Guvernul şi Avocatul Poporului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    CURTEA,

    examinând încheierea de sesizare, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei
, precum şi Legea nr. 47/1992
, reţine următoarele:

    15. Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic