Inapoi la Cautare

DECIZIE 349 /2022


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 503 alin. (2) pct. 2 şi alin. (3) din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 06.12.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (06.12.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristian Deliorga │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristina Titirişcă │- │
│ │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Liviu Drăgănescu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 503 alin. (2) pct. 2
 şi alin. (3) din Codul de procedură civilă
, excepţie ridicată de Toma Betea în Dosarul nr. 1.575/83/2021 al Tribunalului Satu Mare - Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal şi care constituie obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 3.527D/2021.

    2. La apelul nominal lipsesc părţile. Procedura de înştiinţare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere, ca neîntemeiată, a excepţiei de neconstituţionalitate, având în vedere jurisprudenţa în materie a Curţii Constituţionale.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Încheierea din 11 noiembrie 2021, pronunţată în Dosarul nr. 1.575/83/2021, Tribunalul Satu Mare - Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 503 alin. (2) pct. 2
 şi alin. (3) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă
. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de Toma Betea într-o cauză având ca obiect soluţionarea unei contestaţii în anulare împotriva unei sentinţe civile privind anularea unui ordin al prefectului.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se arată, în esenţă, că actuala reglementare a contestaţiei în anulare speciale exclude, de plano, posibilitatea atacării hotărârilor judecătoreşti pronunţate în primă instanţă, care rămân definitive şi nu sunt susceptibile de nicio cale de atac ordinară (apel) sau extraordinară (recurs), ceea ce nu face decât să conducă la imposibilitatea totală de înlăturare a eventualelor erori materiale intervenite în cursul judecăţii, părţii fiindu-i definitiv închis dreptul de acces la justiţie. Se creează, astfel, atât un dezechilibru între cele două tipuri de contestaţie în anulare reglementate de Codul de procedură civilă, cât şi premisele existenţei unor situaţii discriminatorii, contrare principiului înfăptuirii justiţiei.

    6. Aşa fiind, dispoziţiile legale criticate încalcă în mod flagrant liberul acces la justiţie, deoarece legalitatea hotărârii atacate nu poate fi verificată pe nicio cale de către o instanţă ierarhic superioară. Se invocă jurisprudenţa Curţii Constituţionale, respectiv Decizia nr. 375 din 7 iunie 2016
 şi Decizia nr. 192 din 3 aprilie 2014
.

    7. Totodată, se mai arată că, deşi stabilirea regulilor de desfăşurare a procesului în faţa instanţelor judecătoreşti şi, implicit, a căilor de atac susceptibile a fi exercitate este de competenţa exclusivă a legiuitorului, această competenţă nu poate fi şi una discreţionară. Astfel, deşi în materie civilă legiuitorul dispune de o mai mare libertate în ceea ce priveşte domeniul de incidenţă al căilor de atac, în cazuri particulare, privarea justiţiabilului de exercitarea atât a unei căi de atac ordinare, cât şi a unei căi de atac extraordinare nu face decât să contravină tuturor principiilor care garantează legalitatea hotărârii judecătoreşti şi înfăptuirea justiţiei. Contestaţia în anulare este o cale extraordinară de atac, dar calificarea acestei căi de atac ca fiind extraordinară nu îi ataşează şi tipologiile de hotărâri care pot fi supuse acesteia, ci vizează numai motivele pentru care poate fi exercitată. Prin urmare, stabilirea hotărârilor judecătoreşti susceptibile de recurs trebuie să ţină cont de natura acestui remediu procesual, iar nu de alte criterii artificial create care să excludă de la acest remediu procesual o multitudine de persoane, fără a avea o justificare obiectivă şi raţională. Se invocă jurisprudenţa instanţei de contencios constituţional prin care Curtea a acordat o protecţie efectivă drepturilor şi libertăţilor fundamentale în ceea ce priveşte contestaţia în anulare, revizuirea şi recursul, căi extraordinare de atac, prin sporirea garanţiilor procesuale ale accesului liber la justiţie şi ale dreptului la un proces echitabil.

    8. Tribunalul Satu Mare - Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal apreciază că dispoziţiile legale criticate sunt constituţionale, având în vedere că legiuitorul poate reglementa situaţii de excepţie cu privire la instituirea unor proceduri.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic