Inapoi la Cautare

DECIZIE 346 /2011


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 642 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 01.12.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (01.12.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

                                    CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    Prin Încheierea din 22 septembrie 2010, pronunţată în Dosarul nr. 24.866/215/2007, Tribunalul Dolj - Secţia civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 642 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

    Excepţia a fost ridicată de Cabinetul Medical Individual Dr. Anca Maria Dobrin şi Anca Maria Dobrin cu prilejul soluţionării recursurilor declarate împotriva Sentinţei civile nr. 16.438 din 12 noiembrie 2009, pronunţată de Judecătoria Craiova în Dosarul nr. 24.866/216/2007.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine că prevederile de lege criticate, care reglementează răspunderea civilă a cadrelor medicale pentru prejudiciile produse din eroare pacientului sunt contrare dispoziţiilor art. 1 alin. (3) şi (4) din Constituţie. Astfel, arată că eroarea nu presupune vinovăţie, ci o încălcare inconştientă, involuntară a normelor, împrejurare care înlătură caracterul penal al faptei în dreptul penal. Mai mult, prin instituirea acestei forme de răspundere, se încalcă şi principiul separaţiei puterilor în stat, în condiţiile în care "legea se substituie puterii judecătoreşti". În acest sens, arată că doar instanţele de judecată pot aprecia şi stabili, pornind de la dreptul comun în materie, respectiv art. 998 din Codul civil, conţinutul condiţiilor ce trebuie îndeplinite cumulativ pentru antrenarea răspunderii civile delictuale.

    Tribunalul Dolj - Secţia civilă consideră că excepţia de neconstituţionalitate nu este întemeiată. Astfel, arată că dispoziţiile Legii nr. 95/2006 prevăd expres cazurile în care poate fi angajată răspunderea personalului medical pentru malpraxis. Art. 642 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 nu instituie o răspundere civilă independentă de orice formă de vinovăţie care să ducă la încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat, instanţa fiind chemată să soluţioneze litigiile în cazurile de malpraxis. Cu atât mai mult, nu se poate vorbi despre încălcarea art. 1 alin. (3) din Constituţie, mai ales că autorul excepţiei nici nu motivează această critică.

    În conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, precum şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

    Avocatul Poporului consideră că dispoziţiile de lege criticate sunt constituţionale.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele de vedere solicitate.

                                    CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile de lege criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 642 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 372 din 28 aprilie 2006, dispoziţii potrivit cărora "Personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse din eroare, care includ şi neglijenţa, imprudenţa sau cunoştinţe medicale insuficiente în exercitarea profesiunii, prin acte individuale în cadrul procedurilor de prevenţie, diagnostic sau tratament".

    Autorul excepţiei consideră că aceste prevederi de lege contravin dispoziţiilor art. (1) alin. (3) şi (4) din Constituţie referitoare la demnitatea omului şi libera dezvoltare a personalităţii umane, respectiv la principiul separaţiei puterilor în stat.

    Examinând excepţia, Curtea constată că textul de lege criticat instituie răspunderea civilă a cadrelor medicale pentru malpraxis, respectiv pentru "neglijenţa, imprudenţa sau cunoştinţele medicale insuficiente în exercitarea profesiunii". Prin urmare, art. 642 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 condiţionează această formă de răspundere de atitudinea neadecvată a personalului medical care are ca urmare prejudicierea pacientului, chiar dacă nu poate fi imputată şi intenţia. Lipsa oricărei culpe a medicului este un factor care înlătură această răspundere, această situaţie fiind detaliată în cuprinsul art. 643 din aceeaşi lege. Aşadar, apare ca neîntemeiată susţinerea autorului excepţiei potrivit căreia textul de lege criticat ar avea ca efect antrenarea răspunderii civile a personalului medical pentru fapte în care nu poate fi reţinută culpa acestuia. Demnitatea şi libera dezvoltare a personalităţii umane, invocate de autor, nu pot avea ca semnificaţie exonerarea de răspundere pentru prejudiciile produse din culpă altor persoane.

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic