Inapoi la Cautare

DECIZIE 329 /2006


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 52 alin. 1 şi art. 148 alin. 1 lit. f) din Codul de procedură penală, precum şi a dispoziţiilor art. 29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 13.08.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (13.08.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, se susţine, în ceea ce priveşte art. 52 din Codul de procedură penală, că încalcă art. 16 şi 24 din Constituţie, privind egalitatea în drepturi, respectiv dreptul la apărare, prin aceea că stabileşte procedura de soluţionare a cererii de recuzare în şedinţă secretă, astfel încât persoana interesată nu se poate prezenta pentru a-şi susţine propria cauză. Referitor la art. 148 alin. 1 lit. f) din Codul de procedură penală, se susţine că încalcă prevederile din Legea fundamentală cuprinse în art. 23 alin. (11), care consacră prezumţia de nevinovăţie. Dispoziţiile art. 29 din Legea nr. 47/1992 contravin, în opinia autorului excepţiei, art. 16 şi 24 din Constituţie, privind egalitatea în drepturi, respectiv dreptul la apărare.

    Curtea de Apel Galaţi - Secţia penală apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. Referitor la dispoziţiile art. 52 din Codul de procedură penală, se arată că nu încalcă dreptul la apărare, câtă vreme la examinarea cererii de recuzare instanţa poate asculta şi părţile, dacă este necesar, precum şi persoana care se abţine sau care este recuzată. De asemenea, acest text de lege nu încalcă art. 16 din Legea fundamentală, întrucât nu consacră privilegii sau discriminări. În ceea ce priveşte art. 148 alin. 1 lit. f) din Codul de procedură penală, se arată că nu încalcă prezumţia de nevinovăţie, arestarea preventivă nefiind de natură să înlăture această prezumţie, de care inculpatul beneficiază până se statuează cu caracter definitiv în privinţa sa. Art. 29 din Legea nr. 47/1992 nu contravine, în opinia instanţei, nici unei prevederi constituţionale, acest text de lege reprezentând concretizarea limitelor controlului exercitat de către Curtea Constituţională, în temeiul art. 146 lit. d) din Constituţie.

    În conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    Avocatul Poporului consideră că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. În ceea ce priveşte critica de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 52 din Codul de procedură penală, se arată că nu poate fi reţinută, întrucât, pe de o parte, acestea se aplică tuturor persoanelor aflate în ipoteza normei juridice, în concordanţă cu principiul egalităţii în drepturi, iar, pe de altă parte, nu îngrădesc în nici un mod dreptul la apărare al părţilor participante la procesul penal. În opinia Avocatului Poporului, este neîntemeiată şi critica art. 148 alin. 1 lit. f) din Codul de procedură penală, acest text de lege reglementând una dintre situaţiile în care este luată măsura arestării preventive, fără a fi încălcată sub nici un aspect prezumţia de nevinovăţie. Cu privire la art. 29 din Legea nr. 47/1992, se arată că nu îngrădeşte liberul acces la justiţie, ci asigură realizarea acestui drept în conformitate cu art. 21 din Constituţie.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate ridicată.

                               CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Potrivit încheierii de sesizare a Curţii, obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 52 şi art. 148 alin. 1 lit. f) din Codul de procedură penală, precum şi cele ale art. 29 din Legea nr. 47/1992. Din examinarea susţinerilor autorului excepţiei se constată însă că, în ceea ce priveşte art. 52 din Codul de procedură penală, acesta critică doar alineatul 1 al acestui articol. Aşa fiind, Curtea urmează să se pronunţe asupra excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 52 alin. (1) şi art. 148 alin. 1 lit. f) din Codul de procedură penală, precum şi a dispoziţiilor art. 29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 643 din 16 iulie 2004.

    Textele din Codul de procedură penală criticate au următorul cuprins:

    - Art. 52 alin. 1: "Abţinerea sau recuzarea judecătorului, procurorului, magistratului-asistent sau grefierului se soluţionează de un alt complet, în şedinţă secretă, fără participarea celui ce declară că se abţine sau care este recuzat.

    - Art. 148 alin. 1 lit. f): "Măsura arestării inculpatului poate fi luată dacă sunt întrunite condiţiile prevăzute în art. 143 şi numai în vreunul din următoarele cazuri:[...]

    f) inculpatul este recidivist;"

    Dispoziţiile din Legea nr. 47/1992 criticate au următorul cuprins:

    - Art. 29: "(1) Curtea Constituţională decide asupra excepţiilor ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial privind neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă în vigoare, care are legătură cu soluţionarea cauzei în orice fază a litigiului şi oricare ar fi obiectul acestuia.
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic