Inapoi la Cautare

DECIZIE 303 /2016


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 306 alin. 2 din Codul de procedură civilă din 1865


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 23.09.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (23.09.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

    Augustin Zegrean - preşedinte
    Valer Dorneanu - judecător
    Mircea Ştefan Minea - judecător
    Daniel Marius Morar - judecător
    Mona-Maria Pivniceru - judecător
    Puskas Valentin Zoltan - judecător
    Simona-Maya Teodoroiu - judecător
    Tudorel Toader - judecător
    Andreea Costin - magistrat-asistent


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Luminiţa Nicolescu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 306 alin. 2 din Codul de procedură civilă din 1865, excepţie ridicată de Gelu-Gabriel Manole în Dosarul nr. 52.603/3/2011 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia a II-a civilă şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.253D/2015.

    2. La apelul nominal se prezintă pentru partea Societatea S.C.A.D.T. - S.A. din Slatina consilier juridic Ionela Zamfirescu, cu delegaţie depusă la dosar, lipsind celelalte părţi. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul reprezentantului Societăţii S.C.A.D.T. - S.A. din Slatina care pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate.

    4. Reprezentantul Ministerului Public, faţă de practica constantă a Curţii Constituţionale în această materie, formulează concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiată.

                               CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    5. Prin Decizia nr. 966 din 27 martie 2015, pronunţată în Dosarul nr. 52.603/3/2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia a II-a civilă a sesizat Curtea Constituţională pentru soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 306 alin. 2 din Codul de procedură civilă din 1865, excepţie ridicată de Gelu-Gabriel Manole într-o cauză având ca obiect soluţionarea unor recursuri formulate împotriva unei decizii civile prin care i-a fost admis apelul.

    6. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine, în esenţă, că prevederile legale criticate sunt neconstituţionale deoarece nu prevăd aceleaşi obligaţii şi pentru instanţa de judecată ca pentru părţile dintr-un proces. Susţine că obligaţia de motivare impusă de lege părţii care formulează o cerere de recurs este o garanţie a dreptului la apărare a celorlalte părţi din litigiu pentru ca acestea să aibă posibilitatea reală şi rezonabilă de a-şi formula apărări pertinente şi concrete. Simpla indicare a motivului de recurs nu constituie o motivare a cererii de recurs. Apreciază că aceste garanţii ale dreptului la apărare şi ale unui proces echitabil, asigurate prin dispoziţiile privitoare la recursul declarat de către una din părţile la litigiu, dispare în situaţia prevăzută de art. 306 alin. 2 din Codul de procedură civilă din 1865 care nu prevede aceleaşi obligaţii şi pentru instanţa de judecată. De asemenea, prin aplicarea dispoziţiei legale criticate se încalcă dreptul la o instanţă imparţială. Instanţa nu mai poate fi imparţială cu privire la motive invocate chiar de ea.

    7. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia a II-a civilă apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată.

    8. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, actul de sesizare a fost comunicat preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

    9. Guvernul apreciază că dispoziţiile legale criticate sunt constituţionale. Invocă jurisprudenţa Curţii Constituţionale, respectiv Decizia nr. 831 din 26 mai 2009 sau Decizia nr. 1.467 din 10 noiembrie 2009.

    10. Avocatul Poporului precizează că îşi menţine punctul de vedere potrivit căruia dispoziţiile legale criticate sunt constituţionale şi care a fost reţinut în deciziile Curţii Constituţionale nr. 831 din 26 mai 2009 şi nr. 1.467 din 10 noiembrie 2009.

    11. Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

  • Telefon:
    (0233) 211 020 / (0233) 218 110
  • E-mail:
    office@ctce.ro
  • Adresa:
    Bd. Decebal, nr. 32
    610076, Piatra Neamt, Neamt
    Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic