Inapoi la Cautare

DECIZIE 302 /2021


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 278 alin. (1) din Codul de procedură penală


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 25.07.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (25.07.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

┌──────────────┬───────────────────────┐
│Valer Dorneanu│- preşedinte │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Cristian │- judecător │
│Deliorga │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Daniel Marius │- judecător │
│Morar │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Livia Doina │- judecător │
│Stanciu │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Marieta Safta │- │
│ │prim-magistrat-asistent│
└──────────────┴───────────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Daniela Băloi.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 278 alin. (1) din Codul de procedură penală
, ridicată de Florina Din în Dosarul nr. 3.687/90/2017 al Curţii de Apel Piteşti -– Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie. Cauza formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.540D/2019.

    2. La apelul nominal lipsesc părţile. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiată, arătând că dispoziţiile criticate nu aduc atingere dispoziţiilor constituţionale invocate. Astfel, textul de lege ce face obiectul excepţiei oferă suficiente garanţii prin reglementarea în detaliu a condiţiilor şi a modalităţilor de îndreptare a erorilor materiale. Precizează şi faptul că acest text se referă la erori materiale evidente, facil de identificat, adică diferenţe de necontestat.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Încheierea din 3 aprilie 2019, pronunţată în Dosarul nr. 3.687/90/2017, Curtea de Apel Piteşti - Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 278 alin. (1) din Codul de procedură penală
, ridicată de Florina Din, în calitate de apărător din oficiu al inculpaţilor, într-o cerere privind îndreptarea erorii materiale strecurate în minuta unei decizii penale.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine că normele criticate încalcă dreptul la un proces echitabil, deoarece elimină posibilitatea atacării hotărârii pronunţate pentru prima dată, în materia îndreptării erorilor materiale în apel sau de orice instanţă superioară, rămase definitive. Apelanţii cărora nu li s-au îndreptat toate erorile materiale ar trebui astfel să beneficieze de toate drepturile specifice materiei procesual penale, inclusiv de posibilitatea contestării hotărârii judecătoreşti pronunţate. Se arată că, în ipoteza admiterii acestei excepţii, se poate formula o altă cerere, care se poate soluţiona prin încheiere, aşa cum se menţionează şi în procedura privitoare la amenda judiciară prevăzută de art. 284 alin. (4)
 şi (5) din Codul de procedură penală
.

    6. Se apreciază că se impune admiterea excepţiei de neconstituţionalitate, având în vedere că, în practică, unele instanţe de judecată absolutizează prezumţia de legalitate şi temeinicie a îndreptării erorilor materiale. Or, prin eliminarea controlului judiciar al hotărârilor pronunţate de Curtea de Apel în materia îndreptării erorilor materiale se aduce atingere normelor constituţionale invocate, golindu-se astfel de conţinut principiul exercitării căilor de atac. Statul are obligaţia de a garanta caracterul efectiv al accesului la justiţie şi al dreptului la apărare. Lipsa căii de atac în această situaţie echivalează cu imposibilitatea exercitării unui control judecătoresc efectiv asupra măsurilor tehnico-administrative reglementate de art. 278 din Codul de procedură penală
, dreptul de acces liber la justiţie devenind astfel iluzoriu şi teoretic.

    7. Se mai susţine că situaţia juridică criticată este similară celei analizate în materia măsurilor preventive pronunţate pentru prima dată în cauză de completul învestit cu soluţionarea contestaţiei, în procedura de cameră preliminară prevăzută de art. 348 alin. (2) din Codul de procedură penală
, unde excepţia de neconstituţionalitate a fost admisă prin Decizia nr. 437 din 22 iunie 2017
, sens în care se citează considerentele acestei decizii.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.