Inapoi la Cautare

DECIZIE 278 /2006


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 78 şi 80 din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 07.10.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (07.10.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    (3) Cota de contribuţie individuală este de 5%. Baza lunară de calcul pentru care se va determina contribuţia individuală o reprezintă solda lunară brută.";

    - Art. 80: "La data încheierii procesului de recalculare a pensiilor, efectuată potrivit prevederilor art. 79, pensiile şi pensiile suplimentare acordate pe baza legislaţiei anterioare, aflate în plată, devin pensii militare de stat în înţelesul prezentei legi."

    În opinia autorilor excepţiei, textele de lege criticate contravin dispoziţiilor constituţionale ale art. 15 alin. (2), care consacră principiul neretroactivităţii legii, ale art. 16 alin. (1) şi (2), referitoare la principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii şi a autorităţilor publice, precum şi ale art. 44 alin. (1), (2) şi (3), referitoare la garantarea şi ocrotirea dreptului de proprietate.

    Examinând excepţia de neconstituţionalitate sub aspectul contrarietăţii dintre textele de lege criticate şi principiul constituţional al egalităţii în drepturi, Curtea constată că ipotezele legale la care se referă autorii excepţiei reglementează situaţii diferite, ce justifică, în mod obiectiv şi raţional, instituirea unui tratament juridic diferenţiat. Astfel, dispoziţiile art. 78 din Legea nr. 164/2001, criticate de autorii excepţiei, vizează situaţia cadrelor militare care se pensionează în condiţiile acestei legi, situaţia cadrelor militare ce au ieşit la pensie în condiţiile legislaţiei anterioare fiind reglementată de art. 79, care prevede posibilitatea recalculării pensiilor. Prin urmare, nu sunt încălcate dispoziţiile constituţionale care consacră egalitatea în drepturi.

    De asemenea, Curtea consideră că nu pot fi reţinute nici susţinerile autorilor excepţiei potrivit cărora art. 78 şi 80 din Legea nr. 164/2001 au efecte retroactive. Într-adevăr, drepturile de pensie stabilite anterior intrării în vigoare a acestor reglementări legale nu sunt atinse, iar actualizarea, recalcularea şi recorelarea acelor pensii se pot face numai în favoarea beneficiarilor. În acest sens sunt şi dispoziţiile art. 79 alin. (1) lit. a), care se referă la actualizarea cuantumului pensiei "în plată", cât şi ale art. 80, care confirmă faptul că pensiile suplimentare sunt păstrate, fiind contopite cu celelalte pensii acordate militarilor în pensiile militare, potrivit înţelesului dat de noile reglementări. Împrejurarea că, potrivit celor susţinute de autorii excepţiei, normele de aplicare a Legii nr. 164/2001 nu ar detalia modul în care se efectuează recalcularea pensiilor suplimentare pentru cadrele militare pensionate în baza legislaţiei anterioare nu poate constitui, potrivit prevederilor art. 29 alin. (4) din Legea nr. 47/1992, obiect al controlului de constituţionalitate. De asemenea, această împrejurare nu schimbă caracterul constituţional al textelor de lege analizate.

    De altfel, Curtea constată că, prin Decizia nr. 559 din 25 octombrie 2005, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.033 din 22 noiembrie 2005, şi Decizia nr. 290 din 1 iulie 2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 735 din 16 august 2004, s-a mai pronunţat asupra constituţionalităţii textelor de lege ce fac obiectul prezentei excepţii, în raport cu prevederile art. 15 alin. (2) şi art. 16 alin. (1) şi (2) din Constituţie, respingând criticile de neconstituţionalitate ca neîntemeiate.

    În ceea ce priveşte critica de neconstituţionalitate raportată la dispoziţiile art. 44 din Constituţie, referitoare la ocrotirea proprietăţii private şi la expropriere, Curtea constată că aceste dispoziţii nu sunt incidente în cauză, având în vedere că plăţile cu titlu de contribuţie la fondurile de asigurări sociale, inclusiv la fondul de pensie suplimentară, nu reprezintă un depozit care să îi îndreptăţească pe deponenţi la restituirea integrală a sumelor depuse.

    Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

                             CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

                                În numele legii

                                    DECIDE:

    Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 78 şi 80 din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, excepţie ridicată de Constantin Nuţu, Aurelian Chirică, Mircia Negrea, Dumitru Răduţă, Mihalache Oprişan şi Nicolae Voiculeţiu în Dosarul nr. 699/CM/2005 al Curţii de Apel Galaţi - Secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale.

    Definitivă şi general obligatorie.

    Pronunţată în şedinţa publică din data de 21 martie 2006.

                      PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
<   2   3   4   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic