Inapoi la Cautare

DECIZIE 278 /2006


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 78 şi 80 din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 02.02.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (02.02.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Prin Încheierea din 5 decembrie 2005, pronunţată în Dosarul nr. 699/CM/2005, Curtea de Apel Galaţi - Secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 78 şi 80 din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, excepţie ridicată de Constantin Nuţu, Aurelian Chirică, Mircia Negrea, Dumitru Răduţă, Mihalache Oprişan şi Nicolae Voiculeţiu cu prilejul soluţionării recursului formulat împotriva Sentinţei nr. 273 din 20 iunie 2005 pronunţate de Tribunalul Vrancea în Dosarul nr. 926/C/2004.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorii acesteia susţin, în esenţă, că textele de lege criticate sunt contrare prevederilor art. 15 alin. (2), art. 16 alin. (1) şi (2) şi art. 44 alin. (1), (2) şi (3) din Constituţie. Astfel, consideră că art. 78 şi 80 din Legea nr. 164/2001, acţionând în mod retroactiv, îi lipsesc pe militarii pensionaţi înainte de intrarea în vigoare a acestei legi de dreptul la pensie suplimentară, câştigat în baza legislaţiei anterioare. În acest sens, arată că, în mod discriminatoriu, art. 78 prevede acordarea unor procente de majorare a pensiei, proporţional cu perioada în care s-a achitat contribuţia pentru pensia suplimentară, doar pentru cadrele militare care se pensionează în condiţiile noii legi. În acelaşi timp, art. 80 nu detaliază modul în care va fi actualizată pensia suplimentară. În sfârşit, arată că dreptul la pensie reprezintă o creanţă asupra statului, astfel că se bucură de protecţia dispoziţiilor constituţionale ale art. 44.

    Curtea de Apel Galaţi - Secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale apreciază că excepţia de neconstituţionalitate nu este întemeiată, întrucât textele de lege criticate privesc situaţii obiectiv diferite, ce justifică opţiunea legiuitorului de a institui tratamente juridice diferite. Astfel, consideră că existenţa unei discrepanţe între situaţia celor pensionaţi sub imperiul legii anterioare şi cei pensionaţi după intrarea în vigoare a noilor reglementări nu îndreptăţeşte calificarea reglementării ca fiind discriminatorie.

    În conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

    Avocatul Poporului consideră că textele de lege criticate sunt constituţionale, deoarece data pensionării, în perioade în care sunt în vigoare reglementări legale diferite, îi plasează pe pensionari în situaţii diferite, care justifică instituirea unor tratamente juridice diferenţiate.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

                        CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, susţinerile părţilor prezente, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţia României, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 78 şi 80 din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 748 din 14 octombrie 2002, dispoziţii potrivit cărora:

    - Art. 78: "(1) Pentru cadrele militare în activitate care se pensionează în condiţiile prezentei legi şi care au contribuit la fondul de pensie suplimentară se acordă la stabilirea pensiei, în condiţiile art. 22-24, un spor procentual de:

    a) 3% pentru o vechime a contribuţiei între 5-15 ani;

    b) 6% pentru o vechime a contribuţiei între 15-25 de ani;

    c) 9% pentru o vechime a contribuţiei peste 25 de ani.

    (2) De la data intrării în vigoare a prezentei legi, contribuţia pentru pensia suplimentară va deveni contribuţie individuală la bugetul de stat, pentru prestaţiile prevăzute la art. 4.
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic