Inapoi la Cautare

DECIZIE 27 /2006


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 300 alin. 3 şi art. 403 alin. 4 din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 05.10.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (05.10.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constată că, în ceea ce priveşte critica de neconstituţionalitate potrivit căreia dispoziţiile art. 403 alin. 4 din Codul de procedură civilă vin în contradicţie cu prevederile art. 44 din Constituţie, deoarece prin textul criticat "se prevede posibilitatea arbitrară de suspendare a procedurii de executare, fără o cauţiune, fapt de natură a aduce o gravă atingere dreptului de creanţă", aceasta a rămas fără obiect. Astfel, în urma modificării suferite de dispoziţiile art. 403 din Codul de procedură civilă în cazuri urgente, preşedintele instanţei poate dispune, prin încheiere şi fără citarea părţilor, suspendarea provizorie a executării până la soluţionarea cererii de suspendare de către instanţă. Suspendarea provizorie a executării va fi dispusă dacă s-a plătit cauţiunea, care este în cuantum de 10% din valoarea obiectului cererii sau de 5 milioane lei pentru cererile neevaluabile în bani.

    În ceea ce priveşte invocarea în motivarea excepţiei a dispoziţiilor art. 16 din Constituţie, Curtea reţine că dispoziţiile criticate nu conţin măsuri discriminatorii care ar contraveni principiului egalităţii cetăţenilor în faţa legii, întrucât măsura instituită prin acestea se ia în considerarea naturii urgente a cauzelor, iar nu a persoanelor care o solicită, acestea beneficiind de un tratament egal în faţa legii. De asemenea, se constată că măsura instituită de art. 403 alin. 4 din Codul de procedură civilă nu poate fi privită ca fiind contrară principiilor economiei de piaţă, ci, dimpotrivă, ca asigurând buna funcţionare a lor.

    În ceea ce priveşte dispoziţiile art. 300 alin. 3 din Codul de procedură civilă, Curtea a statuat prin Decizia nr. 47 din 27 ianuarie 2005, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 212 din 14 martie 2005, că acestea sunt constituţionale. În acest sens, instanţa de contencios constituţional a constatat că dispoziţia art. 300 alin. 3 din Codul de procedură civilă nu contravine prevederilor art. 16 din Constituţie, ci, din contră, dă expresie principiului constituţional al egalităţii de tratament, întrucât, oferind debitorului posibilitatea de a solicita şi de a obţine suspendarea executării, o condiţionează de plată unei cauţiuni a cărei finalitate este aceea de a servi la acoperirea eventualelor daune cauzate creditorului, ca urmare a întârzierii executării solicitate cu rea-credinţă de debitor şi acordate cu uşurinţă de instanţă. De asemenea, Curtea constată că nu poate fi reţinută nici critica potrivit căreia dispoziţiile art. 300 din Codul de procedură civilă vin în contradicţie cu prevederile art. 44 şi 135 din Constituţie, acestea neavând concludenţă pentru soluţionarea excepţiei.

    Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

                             CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

                                În numele legii

                                    DECIDE:

    Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 300 alin. 3 şi ale art. 403 alin. 4 din Codul de procedură civilă, excepţie ridicată de Societatea Comercială "Romarta" - S.A. din Bucureşti în Dosarul nr. 524/2005 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a V-a comercială.

    Definitivă şi general obligatorie.

    Pronunţată în şedinţa publică din data de 19 ianuarie 2006.

                     PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,

                           prof. univ. dr. IOAN VIDA

                              Magistrat-asistent,

                             Daniela Ramona Mariţiu

                                      ----

<   2   3  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic