Inapoi la Cautare

DECIZIE 27 /2006


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 300 alin. 3 şi art. 403 alin. 4 din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 10.08.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (10.08.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, reţine următoarele:

    Prin Încheierea din 19 mai 2005, pronunţată în Dosarul nr. 524/2005, Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a V-a comercială a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 300 şi art. 403 alin. 4 din Codul de procedură civilă. Excepţia a fost ridicată de Societatea Comercială "Romarta" - S.A. din Bucureşti într-o cauză comercială având ca obiect soluţionarea unei cereri de suspendare a executării unei încheieri date de judecătorul delegat.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, autorul acesteia susţine că dispoziţiile de lege criticate contravin prevederilor art. 16 şi 135 din Constituţie, deoarece "se creează o stare de vădită inegalitate între creditori şi debitori" şi, totodată, "o stare de incertitudine pentru recuperarea creanţelor de către creditori". De asemenea, arată că sunt încălcate şi prevederile art. 44 din Constituţie, deoarece prin textul constituţional invocat "se protejează orice drept patrimonial, inclusiv unul de creanţă, iar prin textul în cauză se prevede posibilitatea arbitrară de suspendare a procedurii de executare, fără o cauţiune, fapt de natură a aduce o gravă atingere dreptului de creanţă".

    Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a V-a comercială apreciază că dispoziţiile de lege criticate nu vin în contradicţie cu prevederile art. 16, 44 şi 135 din Constituţie.

    În conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate ridicată.

    Guvernul apreciază că, deşi autorul excepţiei invocă şi textul art. 300 din Codul de procedură civilă, din critica acestuia rezultă că se referă numai la alin. 4 al art. 403, mai exact la posibilitatea suspendării provizorii a executării silite. În continuare, făcând referire la jurisprudenţa Curţii Constituţionale, arată că alin. 4 al art. 403 nu vine în contradicţie cu prevederile constituţionale invocate de autorul excepţiei.

    Avocatul Poporului apreciază că excepţia de neconstituţionalitate invocată este neîntemeiată. Textele de lege criticate, prin mijloacele procesuale puse la dispoziţie părţilor, relevă preocuparea legiuitorului de a se asigura echilibrul procesual şi egalitatea de arme dintre acestea, lipsind de suport critica privitoare la încălcarea art. 16 din Constituţie. În ceea ce priveşte invocarea dispoziţiilor art. 44 din Constituţie, arată că dispoziţiile legale criticate sunt în deplină concordanţă cu prevederile constituţionale potrivit cărora proprietatea privată este ocrotită în mod egal, indiferent de proprietar, iar conţinutul şi limitele dreptului de proprietate sunt stabilite de lege. Cât priveşte invocarea prevederilor art. 135 din Constituţie, se arată că acestea nu au incidenţă în cauza de faţă.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate ridicată.

                                    CURTEA,

    examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2) şi ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Deşi Curtea Constituţională a fost sesizată cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 300 şi art. 403 alin. 4 din Codul de procedură civilă, din motivarea acesteia rezultă că autorul se referă doar la dispoziţiile alin. 3 al art. 300 şi art. 403 alin. 4, dispoziţii care constituie obiectul excepţiei de neconstituţionalitate asupra căruia se va pronunţa instanţa de contencios constituţional. Ulterior sesizării Curţii Constituţionale, textul art. 403 alin. 4 a fost modificat prin Legea nr. 219/2005 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 138/2000 pentru modificarea şi completarea Codului de procedură civilă, lege publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 609 din 14 iulie 2005. Textele de lege criticate au următorul cuprins:

    - Art. 300 alin. 3: "Suspendarea la cerere a executării hotărârii poate fi acordată numai după depunerea unei cauţiuni ce se va stabili, prin încheiere, cu ascultarea părţilor în camera de consiliu, scop în care acestea vor fi citate în termen scurt, chiar înainte de primul termen de judecată, dacă este cazul. Dispoziţiile art. 403 alin. 3 şi 4 se aplică în mod corespunzător.";

    - Art. 403 alin. 4: "În cazuri urgente, dacă s-a plătit cauţiunea, preşedintele instanţei poate dispune, prin încheiere şi fără citarea părţilor, suspendarea provizorie a executării până la soluţionarea cererii de suspendare de către instanţă. Încheierea nu este supusă nici unei căi de atac. Cauţiunea care trebuie depusă este în cuantum de 10% din valoarea obiectului cererii sau de 5 milioane lei pentru cererile neevaluabile în bani. Cauţiunea depusă este deductibilă din cauţiunea stabilită de instanţă, dacă este cazul."

    În susţinerea neconstituţionalităţii acestor dispoziţii legale, autorul excepţiei invocă încălcarea prevederilor constituţionale ale art. 16 referitoare la egalitatea în drepturi, ale art. 44 referitoare la dreptul de proprietate privată şi ale art. 135 referitoare la economia României.

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic