Inapoi la Cautare

DECIZIE 266 /2006


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. II din Legea nr. 219/2005 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 138/2000 pentru modificarea şi completarea Codului de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 04.02.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (04.02.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    La apelul nominal în Dosarul nr. 987D/2005, lipsesc autorii excepţiei, Tatiana Alina Pippidi, Cristian Romulus Pârvulescu, Asociaţia Pro Democraţia, Monica Macovei şi Renate Weber, precum şi partea Ioan Talpeş, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită.

    La apelul nominal în Dosarul nr. 995D/2005 se prezintă partea Marin Lixandru, lipsind autorii excepţiei, Parasca Biriş şi Radu Biriş, şi părţile Dima Elena Tănăsescu, Maria Doina Dan, Anamaria Dan şi Cristina Dan, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită.

    La apelul nominal în Dosarul nr. 1.036D/2005 se constată lipsa autorului excepţiei, Societatea Comercială "Inter Center Service" - S.A. din Timişoara, şi a părţilor Consiliul Local Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi prefectul judeţului Timiş, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită.

    La apelul nominal în Dosarul nr. 9D/2006 se prezintă autorul excepţiei, Paula Teodorescu, şi partea Lucia Nasta, prin reprezentant Georgeta Nasta.

    La apelul nominal în Dosarul nr. 22D/2006 se prezintă autorul excepţiei, Ilie Păun, personal şi asistat de avocat Eugenia Crângariu, şi părţile Veronica Maria Munteanu, Carmen Mona Munteanu şi Cristian Ştefan Munteanu, prin avocat Cristina Damir.

    La apelul nominal în Dosarul nr. 87D/2006 se prezintă partea Inspectoratul de Stat în Construcţii, prin consilier juridic Liviu Dragomir, lipsind autorul excepţiei, Cornelia Hapca, şi părţile Consiliul Local Alba Iulia şi Municipiul Alba Iulia, prin primar, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită.

    Curtea, din oficiu, pune în discuţie conexarea celor opt dosare.

    Părţile prezente şi reprezentantul Ministerului Public sunt de acord cu conexarea cauzelor.

    În temeiul art. 53 alin. (5) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, Curtea dispune conexarea dosarelor nr. 967D/2005, nr. 987D/2005, nr. 995D/2005, nr. 1.036D/2005, nr. 9D/2006, nr. 22D/2006 şi nr. 87D/2006 la Dosarul nr. 959D/2005, care este primul înregistrat.

    Societatea Comercială "Electrocentrale Bucureşti" - S.A., prin avocat, solicită admiterea excepţiei de neconstituţionalitate, arătând, în esenţă, următoarele: textul legal criticat nu dă posibilitatea justiţiabilului de a supune unui control judecătoresc decizia administrativă de trimitere a cauzelor spre altă instanţă, iar actul de declinare a competenţei nu poate fi atacat în nici un mod; se încalcă principiul judiciar al ierarhizării controlului judecătoresc, aceeaşi instanţă soluţionând o pricină în care s-a mai pronunţat anterior; măsura trimiterii în acest mod a cauzelor către instanţele devenite competente potrivit noii legi încalcă şi principiile statuate în art. 6 şi 13 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale; numărul mare de sesizări de neconstituţionalitate referitoare la Legea nr. 219/2005, deşi nu îmbracă forma unei iniţiative legislative a cetăţenilor, reprezintă un semnal important că această reglementare a perturbat grav practica judiciară şi încrederea cetăţenilor în actul de justiţie, ceea ce impune o reconsiderare a conţinutului acestei legi.

    Paula Teodorescu solicită, de asemenea, admiterea excepţiei de neconstituţionalitate, pentru motivele arătate pe larg în notele scrise depuse la dosar.

    Ilie Păun, prin avocat, pune, de asemenea, concluzii de admitere a excepţiei de neconstituţionalitate, arătând că noţiunea de proces echitabil include şi principiul legalităţii căilor de atac şi al controlului judiciar ierarhic, iar trimiterea dosarelor spre alte instanţe, pe cale administrativă, nu prezintă nici o garanţie procesuală aferentă dreptului la apărare. Consideră că textul criticat încalcă şi art. 15 din Constituţie, deoarece schimbarea competenţei instanţei produce efecte şi asupra proceselor aflate în curs de judecată înainte de intrarea în vigoare a legii. De asemenea, se invocă încălcarea art. 16 din Legea fundamentală, deoarece unora dintre justiţiabili li s-a permis accesul la instanţele superioare, inclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vreme ce altora, pentru litigii identice, le este deschisă calea procesuală numai până la nivelul curţilor de apel. În sfârşit, se arată că această lege a subminat în mod grav credibilitatea justiţiei în faţa cetăţenilor şi că se impune, pe viitor, modificarea sa.

    Partea Marin Lixandru solicită respingerea excepţiei de neconstituţionalitate, arătând că ridicarea acesteia în faţa Curţii de Apel Bucureşti a dus la tergiversarea soluţionării recursului.

    Partea Lucia Nasta solicită, prin reprezentant, respingerea excepţiei de neconstituţionalitate, pentru motivele dezvoltate în scris şi depuse la dosar.

    Părţile Veronica Maria Munteanu, Carmen Mona Munteanu şi Cristian Ştefan Munteanu, prin avocat, pun concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate, arătând că litigiul în care sunt părţi este pe rolul instanţelor din 1996, iar ridicarea acestei excepţii nu face decât să prelungească durata procesului. Consideră că principiul liberului acces la justiţie nu înseamnă acces la toate instanţele de judecată, iar Legea nr. 219/2005 a avut rolul de a rezolva impasul în care se găsea Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, învestită cu soluţionarea unui număr foarte mare de recursuri.

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic