Inapoi la Cautare

DECIZIE 23 /1993


excepţiei de neconstituţionalitate cu privire la prevederile art. 3 din Decretul-lege nr. 126/1990


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 28.03.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (28.03.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


   *) A se vedea şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 127 din 16 noiembrie 1994.

    Viorel Mihai Ciobanu - preşedinte

    Mihai Constantinescu - judecător

    Antonie Iorgovan - judecător

    Gabriela Dragomirescu - magistrat-asistent

   Completul de judecată, convocat potrivit prevederilor art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, constata:

   Prin acţiunea ce formează obiectul Dosarului nr. 7967/1992 al Judecătoriei Cluj-Napoca, Episcopia Română Unita cu Roma, cu sediul în Cluj-Napoca, str. Motilor nr. 26, solicita obligarea piritei Parohia Ortodoxa Română "Schimbarea la faţa", cu sediul în acelaşi municipiu, b-dul Eroilor nr. 10, la eliberarea lacasului de cult de la aceasta adresa.

   În motivarea acţiunii, reclamanta Episcopia Română Unita cu Roma arata ca lacasul de cult pe care îl revendica a fost construit şi aservit celebrarii serviciilor divine ale membrilor Ordinului calugaresc al franciscanilor, care acţiona în cadrul Bisericii Catolice de rit latin. În deceniul patru al acestui secol, printr-un act de liberalitate al Sfintului Scaun, lacasul de cult, împreună cu alte construcţii în care era integrat, a fost trecut în proprietatea Bisericii Române Unite cu Roma, situaţie atestata de Cartea Funciară Cluj cu nr. 1457, Seria I, nr. top. 515.

   Urmare Decretului nr. 358 din 1 decembrie 1948, care a interzis funcţionarea Bisericii Române Unite cu Roma, acest lacas de cult împreună cu alte şase din municipiul Cluj-Napoca, proprietate a Bisericii Unite, au fost preluate de reprezentanţii clerului ortodox.

   Prin Decretul-lege nr. 9 din 31 decembrie 1989 a fost abrogat Decretul nr. 358/1948, iar prin Decretul-lege nr. 126 din 24 aprilie 1990 s-au stabilit unele măsuri referitoare la situaţia juridică a lacasurilor de cult şi a caselor parohiale, care au aparţinut Bisericii Române Unite cu Roma (greco-catolica) şi preluate de Biserica Ortodoxa Română, art. 3 din decret precizînd ca situaţia juridică a acestor bunuri se va stabili de o comisie mixtă formată din reprezentanţi clericali ai celor două culte religioase, ţinând seama de dorinţa credinciosilor din comunitatile pentru care sunt destinate aceste bunuri.

   Ca urmare, Biserica Română Unita cu Roma pretinde ca a încercat sa reintre în posesia lacasurilor sale pe o cale amiabila, dar, lovindu-se de refuzul actualilor deţinători, a trebuit sa apeleze la justiţie. În consecinţa, bazindu-se pe prevederile art. 480 din Codul civil şi pe extrasul din Cartea funciară, a formulat acţiunea în justiţie, care a prilejuit ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate.

   Prin intimpinare, pirita Parohia Ortodoxa Română "Schimbarea la faţa" solicita respingerea acţiunii ca neîntemeiată, apreciind ca aceasta contravine dispoziţiilor art. 3 din Decretul-lege nr. 126/1990 privind unele măsuri referitoare la Biserica Română Unita cu Roma (greco-catolica).

   În fapt, se susţine ca după desfiinţarea prin lege a cultului greco-catolic, toate lacasurile de cult au revenit Bisericii Ortodoxe Române, iar, între timp, marea majoritate a credinciosilor cultului greco-catolic a trecut la cultul ortodox.

   Pirita susţine ca în lacasul de cult care îi aparţine din anul 1948 se oficiaza toate serviciile religioase pentru un număr de 5 parohii; la recensământul efectuat în anul 1992 a rezultat ca marea majoritate a credinciosilor din aceste parohii a rămas ortodoxa, astfel încât nu exista nici un motiv sa nu ramina în continuare lacasul de cult tot Parohiei Ortodoxe Române "Schimbarea la faţa", chiar dacă aceasta nu şi-a intabulat dreptul de proprietate.

   De asemenea, pirita susţine ca, prin efectul dispoziţiilor Decretului nr. 177/1948, Parohia Ortodoxa Română "Schimbarea la faţa" a devenit succesoarea în drepturi a Bisericii Române Unite cu Roma. În schimb, prin recunoaşterea oficială a cultului greco-catolic, potrivit Decretului-lege nr. 9/1989, Biserica Română Unita cu Roma nu a devenit succesoarea în drepturi a Bisericii Ortodoxe Române, care exista ca biserica naţionala şi care, conform principiului simetriei în drept, nu poate fi obligată la predarea lacasurilor de cult către Biserica Română Unita cu Roma decît printr-un act normativ cu putere de lege.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

  • Telefon:
    (0233) 211 020 / (0233) 218 110
  • E-mail:
    office@ctce.ro
  • Adresa:
    Bd. Decebal, nr. 32
    610076, Piatra Neamt, Neamt
    Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic