Inapoi la Cautare

DECIZIE 214 /2014


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor Legii partidelor politice nr. 14/2003, în ansamblul său şi, în special, ale art. 46 alin. (2) din aceasta


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 07.12.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (07.12.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    Augustin Zegrean - preşedinte

    Valer Dorneanu - judecător

    Toni Greblă - judecător

    Petre Lăzăroiu - judecător

    Mircea Ştefan Minea - judecător

    Daniel Marius Morar - judecător

    Puskas Valentin Zoltan - judecător

    Tudorel Toader - judecător

    Claudia-Margareta Krupenschi - magistrat-asistent

    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Simona Ricu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii partidelor politice nr. 14/2003, în ansamblul său, şi, în special, ale art. 46 alin. (2) din aceasta, excepţie ridicată de Lazăr Plăcintă, în nume personal şi în calitate de mandatar al contestatorilor Bazil Herdea, Ioan Gordan, Ioan Baciu, Simion Lăncrăjan şi Roman Groza în Dosarul nr. 36.288/3/2012 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a IV-a civilă şi care constituie obiectul Dosarului nr. 690D/2013 al Curţii Constituţionale.

    2. La apelul nominal se prezintă autorul excepţiei Lazăr Plăcintă, lipsind celelalte părţi. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul părţii prezente, care, în susţinerea excepţiei de neconstituţionalitate ridicate, reiterează argumentele formulate şi prin motivarea scrisă a excepţiei, arătând, în esenţă, că Legea partidelor politice nr. 14/2003, la fel ca şi Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, au avut ca efecte politizarea generală a instituţiilor statului, discriminând astfel peste 95% din populaţia ţării, deoarece, neafiliaţi politic, aceste persoane nu au avut acces la funcţiile publice din cadrul aparatului administrativ de stat. Or, rezultatele obţinute ca urmare a conducerii României de către "partidocraţi" arată o drastică scădere a nivelului de trai al cetăţenilor, o rată ridicată a şomajului, mărirea numărului de taxe şi impozite, evaziune fiscală etc. O serie dintre aceste neajunsuri ar putea fi corectate prin eliminarea privilegiilor de care beneficiază, în temeiul celor două legi, partidele politice, o asemenea sursă financiară fiind redistribuită către fondul de pensii şi salarii.

    4. Având cuvântul asupra excepţiei de neconstituţionalitate, reprezentantul Ministerului Public susţine că în cauză nu sunt formulate veritabile critici de neconstituţionalitate ale textelor legale vizate, consideraţiile pe care autorul excepţiei le face referindu-se, în realitate, la modalitatea de interpretare şi aplicare a acestor norme legale şi urmărind, totodată, modificarea acestora. În acest sens, arată că autorul excepţiei sugerează, prin criticile formulate, ca titular al dreptului de a formula o cerere de dizolvare a unui partid politic să nu fie exclusiv Ministerul Public, aşa cum prevede art. 46 alin. (2) din Legea nr. 14/2003, ci şi alte persoane interesate. Aşa fiind, solicită respingerea, ca inadmisibilă, a excepţiei de neconstituţionalitate.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic