Inapoi la Cautare

DECIZIE 209 /2006


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 303 şi ale art. 306 alin. 1 din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 02.04.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (02.04.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


având în vedere actele şi lucrările dosarului, reţine următoarele:

    Prin Încheierea din 1 noiembrie 2005, pronunţată în Dosarul nr. 1.016/2005, Tribunalul Mureş a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 303 şi ale art. 306 alin. 1 din Codul de procedură civilă. Excepţia a fost ridicată de Maria Burcea, prin curator Ileana Margareta Bălan, într-o cauză ce are ca obiect soluţionarea apelului declarat de autoarea excepţiei împotriva unei sentinţe civile pronunţate de Judecătoria Reghin.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine că dispoziţiile de lege criticate contravin prevederilor art. 21 alin. (1) şi (2) şi ale art. 53 alin. (1) din Constituţie, deoarece aplicarea sancţiunii nulităţii pentru nemotivarea căii de atac în termen, atunci când apelul este recalificat de către instanţa de judecată ca fiind recurs, este neconstituţională.

    Tribunalul Mureş apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. Arată că recalificarea căii de atac este permisă potrivit art. 84 din Codul de procedură civilă.

    În conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

    Guvernul arată că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. În acest sens, apreciază că recursul, şi în cazurile în care este singura cale de atac împotriva unei hotărâri judecătoreşti, nu poate fi motivat până la prima zi de înfăţişare, potrivit regulilor aplicabile cererii de apel, prevăzute de art. 287 alin. 2 teza a doua din Codul de procedură civilă.

    Avocatul Poporului arată că dispoziţiile legale criticate nu îngrădesc dreptul părţilor interesate de a se adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, libertăţilor şi intereselor lor legitime. Dispoziţiile de lege criticate stabilesc condiţii pentru exercitarea căii de atac a recursului în procesul civil de către toate persoanele având acelaşi interes, beneficiare ale aceloraşi drepturi şi obligaţii procesuale. În ceea ce priveşte invocarea art. 53 din Constituţie, arată că dispoziţiile de lege criticate, prin conţinutul lor, nu pun în discuţie restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate ridicată.

                                    CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2) şi ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia cu care a fost sesizată.

    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 303 şi ale art. 306 alin. 1 din Codul de procedură civilă. Textele de lege criticate au următorul cuprins:

    - Art. 303: "Recursul se va motiva prin însăşi cererea de recurs sau înăuntrul termenului de recurs.

    Termenul pentru depunerea motivelor se socoteşte de la comunicarea hotărârii, chiar dacă recursul s-a făcut mai înainte.

    În cazurile în care Ministerul Public a participat în proces, se va depune o copie de pe motivele de casare pentru procuror.
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

  • Telefon:
    (0233) 211 020 / (0233) 218 110
  • E-mail:
    office@ctce.ro
  • Adresa:
    Bd. Decebal, nr. 32
    610076, Piatra Neamt, Neamt
    Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic