Inapoi la Cautare

DECIZIE 190 /2006


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 48 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 26/2004 privind unele măsuri pentru finalizarea privatizării societăţilor comerciale aflate în portofoliul Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului şi consolidarea unor privatizări


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 09.08.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (09.08.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Prin Încheierea din 9 decembrie 2005, pronunţată în Dosarul nr. 1.361/C/2005, Judecătoria Zărneşti a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 48 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 26/2004 privind unele măsuri pentru finalizarea privatizării societăţilor comerciale aflate în portofoliul Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului şi consolidarea unor privatizări. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de Societatea Comercială "Magnum" - S.A. din Focşani într-o cauză civilă având ca obiect soluţionarea unei contestaţii la executare.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine că prelungirea succesivă, până la data de 31 decembrie 2005, a termenului iniţial de suspendare prevăzut de art. 48 din ordonanţă împiedică valorificarea pe calea justiţiei a drepturilor autorului excepţiei. Aşadar, se consideră că textul de lege criticat contravine prevederilor art. 21 din Constituţie, întrucât orice acţiune introdusă în justiţie împotriva Societăţii Comerciale "Brafor" - S.A. din Braşov este suspendată de drept, potrivit dispoziţiilor de lege ce formează obiectul excepţiei.

    Judecătoria Zărneşti apreciază că prevederile art. 48 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 26/2004 sunt contrare dispoziţiilor art. 21 din Constituţie şi art. 6 paragraful 1 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, întrucât durata pentru care a fost dispusă suspendarea judecării tuturor acţiunilor judiciare îndreptate împotriva societăţilor comerciale enumerate de ordonanţa menţionată nu mai este proporţională cu situaţia care a determinat-o. Consideră că suspendarea unei proceduri judiciare de către Guvern contravine principiului separaţiei puterilor în stat, statuat de art. 1 alin. (4) din Constituţie. În plus, în opinia sa, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 26/2004 creează o situaţie mai favorabilă anumitor societăţi comerciale, încălcând astfel prevederile art. 16 din Constituţie.

    Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    Avocatul Poporului apreciază că dispoziţiile art. 48 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 26/2004 sunt constituţionale.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere.

                               CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie şi ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 48 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 26/2004 privind unele măsuri pentru finalizarea privatizării societăţilor comerciale aflate în portofoliul Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului şi consolidarea unor privatizări, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 385 din 30 aprilie 2004, aprobată cu modificări prin Legea nr. 442/2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.005 din 1 noiembrie 2004, modificate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 54/2005, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 563 din 30 iunie 2005, aprobată, la rândul său, cu modificări, prin Legea nr. 325/2005, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.021 din 17 noiembrie 2005. Cuprinsul textului de lege criticat este următorul:

    - Art. 48: "(1) În scopul îndeplinirii unor angajamente asumate de Guvernul României, pentru un termen de 18 luni de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se suspendă judecarea tuturor acţiunilor judiciare, extrajudiciare, precum şi orice procedură de executare silită, îndreptate împotriva următoarelor societăţi comerciale:

    - Societatea Comercială «CUG» - S.A. Cluj-Napoca;

    - Societatea Comercială «Turnu» - S.A. Turnu Măgurele;

    - Societatea Comercială «Brafor» - S.A. Braşov;

    - Societatea Comercială «Ampelum» - S.A. Zlatna;
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic