Inapoi la Cautare

DECIZIE 183 /1998


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 7 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 72/1997 privind regularizarea datoriei fostei Companii Române de Petrol


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 28.11.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (28.11.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Lucian Mihai - preşedinte

    Costica Bulai - judecător

    Constantin Doldur - judecător

    Kozsokar Gabor - judecător

    Ioan Muraru - judecător

    Nicolae Popa - judecător

    Lucian Stangu - judecător

    Romul Petru Vonica - judecător

    Paula C. Pantea - procuror

    Gabriela Dragomirescu - magistrat-asistent

    Pe rol, soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 7 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 72/1997 privind regularizarea datoriei fostei Companii Române de Petrol, ridicată de Societatea Comercială "Vega" - S.A. din Ploiesti în Dosarul nr. 2.353/1998 al Curţii de Apel Ploiesti - Secţia de contencios administrativ şi comercial.

    Dezbaterile au avut loc în şedinţa publică din data de 15 decembrie 1998, în prezenta reprezentantului Societăţii Comerciale "Vega" - S.A. din Ploiesti şi a reprezentantului Ministerului Public, şi au fost consemnate în încheierea de la acea data, când Curtea, având nevoie de timp pentru a delibera, a amânat pronunţarea pentru data de 17 decembrie 1998.

        CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constata următoarele:

    Prin Încheierea din 8 iunie 1998 Curtea de Apel Ploiesti - Secţia de contencios administrativ şi comercial a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 7 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 72/1997 privind regularizarea datoriei fostei Companii Române de Petrol, într-o cauza având ca obiect anularea în parte a acestei ordonanţe, prin care s-a stabilit în sarcina fostei Companii Române de Petrol din Bucureşti o datorie de 14,49 milioane dolari S.U.A., echivalent a 101,89 miliarde lei, faţă de Banca Română de Comerţ Exterior - S.A. În motivarea excepţiei, Societatea Comercială "Vega" - S.A. din Ploiesti susţine ca obligaţia stabilită în sarcina societăţilor comerciale menţionate în anexa la ordonanţa criticata, de a încheia convenţii de rambursare a creditelor în valută acordate de Banca Română de Comerţ Exterior - S.A. Companiei Române de Petrol, este neconstitutionala, deoarece încalcă: art. 15 alin. (2) din Constituţie, potrivit căruia legea dispune numai pentru viitor, asa cum prevede, de altfel, şi art. 1 din Codul civil, întrucât reglementează raporturi juridice derulate anterior datei de 30 iunie 1996; art. 51 din Constituţie, potrivit căruia respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie; nesocoteste dispoziţii ale unor articole din Codul civil, care se referă la neretroactivitatea legii civile, la principiul libertăţii contractuale şi la apărarea dreptului de proprietate; art. 41 alin. (2) din Constituţie, care ocroteşte proprietatea privată, întrucât nu se tine seama de faptul ca la data emiterii ordonanţei de urgenta 49% din capitalul social al Societăţii Comerciale "Vega" - S.A. din Ploiesti era proprietate privată; principiul separaţiei puterilor în stat, consacrat prin Constituţie şi prin Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească, precum şi art. 125 din Constituţie, prin aceea ca Guvernul a instituit o obligaţie "de a face", atribuţie ce nu îi aparţine, ci revine "în exclusivitate instanţei de judecată competente sa decidă...". Se mai susţine ca ordonanţa atacată încalcă prevederile constituţionale ale art. 29 alin. (1), care se referă la libertatea conştiinţei, şi ale art. 30 alin. (1), care consacra libertatea de exprimare. În argumentarea privind neconstituţionalitatea art. 7 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 72/1997 sta susţinerea autoarei excepţiei ca acest text legal se referă la "obligarea fără drept" a Societăţii Comerciale "Vega" - S.A. din Ploiesti de a încheia o convenţie de rambursare a unei sume neprimite şi nefolosite pentru ea la importul de ţiţei, deoarece nu a prelucrat niciodată, în existenta sa de aproape o suta de ani, o asemenea materie prima. De asemenea, se apreciază ca "Guvernul a smuls prin violenta consimţământul societăţii, care este astfel viciat ca urmare a dispoziţiilor legale atacate ca neconstituţionale, şi prin aceasta s-a încălcat principiul libertăţii contractuale".
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic