Inapoi la Cautare

DECIZIE 1530 /2010


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. IX pct. 4 din Legea nr. 281/2003 privind modificarea şi completarea Codului de procedură penală şi a unor legi speciale, art. 112 alin. 1 şi 2 teza a doua din Codul de procedură penală şi art. I pct. 7 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 207/2000 privind modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 20.10.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (20.10.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    Augustin Zegrean - preşedinte

    Aspazia Cojocaru - judecător

    Acsinte Gaspar - judecător

    Mircea Ştefan Minea - judecător

    Ion Predescu - judecător

    Tudorel Toader - judecător

    Marieta Safta - prim-magistrat-asistent

    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Marinela Mincă.

    Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. IX pct. 4 din Legea nr. 281/2003 privind modificarea şi completarea Codului de procedură penală şi a unor legi speciale, art. 112 alin. 1 şi 2 teza a doua din Codul de procedură penală şi pct. 7 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 207/2000 privind modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, excepţie ridicată de Viorel Ciolacu, Gheorghe Nicolau şi Oberth Friedriech Kristian în Dosarul nr. 335/62/2010 al Tribunalului Braşov - Secţia penală.

    La apelul nominal sunt prezenţi autorii excepţiei Viorel Ciolacu şi Gheorghe Nicolau, acesta din urmă fiind asistat de avocatul Adrian Roseti, cu împuternicire avocaţială la dosar. Lipsesc celelalte părţi, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită.

    Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul apărătorului autorului excepţiei, care solicită admiterea excepţiei de neconstituţionalitate astfel cum a fost formulată, expunând pe larg motivele invocate în faţa instanţei de judecată. Astfel, în ceea ce priveşte art. IX pct. 4 din Legea nr. 281/2003, susţine că încalcă prevederile art. 5, 16, 21, 124 şi 126 din Constituţie, precum şi art. 6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, prin aceea că a menţinut competenţa instanţelor militare pentru cauze date în competenţa instanţelor civile. Dispoziţiile art. 112 alin. 1 şi 2 teza a doua din Codul de procedură penală nu sunt accesibile şi previzibile şi, de asemenea, încalcă dreptul la un proces echitabil. Acestea au permis ca, în cauza de faţă, constatarea tehnico-ştiinţifică să fie făcută chiar de partea vătămată. În ceea ce priveşte Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 207/2000, în cuprinsul acesteia nu a fost definită urgenţa, iar printre semnatari se află secretarul de stat, iar nu ministrul de resort, ceea ce încalcă prevederile art. 108 alin. (4) din Constituţie. Se susţine că nu există posibilitatea delegării semnării actelor de legiferare, pentru că ar însemna ca din partea ministerului să poată semna oricine. Depune concluzii scrise la dosar, semnate de Viorel Ciolacu, Gheorghe Nicolau şi Oberth Friedriech Kristian.

    Reprezentantul Ministerului Public, observând actele dosarului în care a fost ridicată excepţia de neconstituţionalitate, precum şi faptul că sesizarea Curţii s-a realizat de către o instanţă civilă, iar nu militară, instanţă civilă care, de altfel, judecă în prezent cauza, pune concluzii de respingere ca inadmisibilă a excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. IX pct. 4 din Legea nr. 281/2003, apreciind că acestea nu au legătură cu cauza. În ceea ce priveşte celelalte texte legale criticate, apreciază că acestea nu contravin dispoziţiilor constituţionale invocate.

    În replică, domnul avocat Andrei Roseti arată că în cauză există interes pentru invocarea excepţiei, deoarece Tribunalul Braşov urmează să hotărască dacă instanţa care a pronunţat hotărârea apelată este competentă.

                                    CURTEA,

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic