Inapoi la Cautare

DECIZIE 14 /1995


pentru soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a art. 14 din Regulamentul privind procedura de constituire, atribuţiile şi funcţionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, a modelului şi a modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum şi punerea în posesie a proprietarilor


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 23.03.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (23.03.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    *) A se vedea şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 51 din 23 mai 1995, publicată în continuare la pag 2.
    Miklos Fazakas - preşedinte

    Antonie Iorgovan - judecător

    Victor Dan Zlatescu - judecător

    Constantin Burada - magistrat-asistent

    Completul de judecată, convocat potrivit art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, constata următoarele:

    Prin Încheierea din 20 octombrie 1994 a Tribunalului Brăila, Curtea Constituţională a fost sesizată cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a art. 14 (art. 15 după republicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 7 din 19 ianuarie 1993) din Regulamentul privind procedura de constituire, atribuţiile şi funcţionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, a modelului şi modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum şi punerea în posesie a proprietarilor, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 131/1991, ridicată de recurentul Munteanu Vasile în Dosarul nr. 2090/1994 al Tribunalului Brăila.

    În motivarea excepţiei, Munteanu Vasile considera ca dispoziţiile art. 14 din regulament contravin prevederile art. 42 din Constituţie, care prevede că dreptul la moştenire este garantat, şi ale art. 669 din Codul civil.

    Instanţa, în opinia exprimată, apreciază ca excepţia nu este intemeiata, deoarece Legea nr. 18/1991, fiind o lege specială, deroga de la regula dreptului comun, potrivit căreia succesiunea se deschide la data decesului, şi prin art. 12 alin. 2 stabileşte un regim juridic deosebit pentru moştenirea pământului.

    CURTEA CONSTITUŢIONALĂ,

având în vedere încheierea de sesizare, raportul întocmit de judecătorul-raportor, dispoziţiile art. 144 lit. c) şi ale art. 145 alin. (2) din Constituţie, precum şi ale art. 24 din Legea nr. 47/1992, retine următoarele:

    Din examinarea excepţiei se constată că aceasta se referă la art. 14 (art. 15 după republicarea în Monitorul Oficial al României) sin regulamentul elaborat în temeiul Legii nr. 18/1991 şi aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 131/1991.

    În legătură cu competenţa de soluţionare a excepţiilor ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti, este de menţionat ca atribuţiile Curţii Constituţionale sunt expres şi limitativ prevăzute în art. 144 lit. c) din Constituţie, care se referă doar la controlul constituţionalităţii "legilor şi ordonanţelor", dispoziţie preluată şi în art. 23 alin. (1) din Legea nr. 47/1992. Întrucît prin lege se înţelege actul legislativ adoptat de Parlament şi promulgat de Preşedintele României, iar prin ordonanţa, actul adoptat pe baza unei delegari legislative, este evident ca soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate privind alte acte normative nu este de competenţa Curţii Constituţionale.

    De aceea controlul legalităţii actelor normative şi individuale ale Guvernului, ale ministerelor şi celorlalte autorităţi ale administraţiei publice locale, indiferent de materia la care se referă, este de competenţa instanţelor judecătoreşti, respectiv a secţiilor de contencios administrativ constituite potrivit Legii nr. 29/1990. Practica Curţii Constituţionale este constanta în acest sens, astfel cum rezultă din deciziile sale nr. 5/1994, nr. 7/1994 şi nr. 113/1994.

    Ca atare, rezolvarea de principiu cuprinsă în aceste decizii îşi menţine valabilitatea şi în ce priveşte soluţionarea excepţiei de faţa, care vizează unele prevederi din regulamentul elaborat în baza Legii nr. 18/1991 şi aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 131/1991 şi, întrucît nu au intervenit elemente noi care să le infirme şi deci să facă necesară modificarea practicii jurisdicţionale, excepţia urmează a fi respinsă ca vadit nefondata.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

  • Telefon:
    (0233) 211 020 / (0233) 218 110
  • E-mail:
    office@ctce.ro
  • Adresa:
    Bd. Decebal, nr. 32
    610076, Piatra Neamt, Neamt
    Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic