Inapoi la Cautare

DECIZIE 138 /2007


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 166 din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 27.09.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (27.09.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

                         CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, reţine următoarele:

    Prin Încheierea din 4 mai 2006, pronunţată în Dosarul nr. 17.994/2/2005, Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 166 din Codul de procedură civilă. Excepţia a fost ridicată de Societatea Comercială "All Care Com Service" - S.R.L. din Bucureşti într-o cauză privind soluţionarea unui recurs împotriva unei sentinţe prin care s-a dispus anularea unor hotărâri ale Consiliului Local al Comunei Frumuşani.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine că textul legal criticat contravine art. 21 din Constituţie şi art. 6 pct. 1 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, raportat la dispoziţiile art. 20 din Legea fundamentală, deoarece acesta aduce atingere dreptului de acces la instanţa de judecată, fără a evidenţia însă în ce constă pretinsa contradicţie.

    Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal apreciază că dispoziţiile art. 166 din Codul de procedură civilă sunt constituţionale. Excepţia autorităţii de lucru judecat pe care textul legal o reglementează urmăreşte un scop legitim - acela al protejării siguranţei raporturilor juridice în materie civilă -, astfel că este firesc ca, prin norme imperative, să se consacre posibilitatea oricărei părţi interesate, inclusiv a instanţei de judecată, de a invoca această excepţie în orice fază procesuală, inclusiv în cadrul căii de atac a recursului.

    Potrivit dispoziţiilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

    Avocatul Poporului consideră că dispoziţiile art. 166 din Codul de procedură civilă sunt constituţionale. Astfel, excepţia puterii de lucru judecat este unul dintre instrumentele juridice menite să servească instituţiei puterii de lucru judecat, care apare ca fiind cel mai important efect al hotărârii judecătoreşti. Aspectul negativ al excepţiei autorităţii de lucru judecat, reprezentat de faptul că partea care a pierdut procesul nu mai poate repune în discuţie dreptul său într-un alt litigiu, nu este de natură să aducă atingere dispoziţiilor constituţionale privind accesul liber la justiţie.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

                         CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, susţinerile părţii prezente, concluziile procurorului şi dispoziţiile de lege criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 166 din Codul de procedură civilă, potrivit cărora "Excepţia puterii lucrului judecat se poate ridica, de părţi sau de judecător, chiar înaintea instanţelor de recurs".

    În motivarea excepţiei, autorul acesteia invocă dispoziţiile art. 21 din Constituţie şi ale art. 6 paragraful 1 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, referitoare la dreptul de acces la instanţă.

    Examinând excepţia de neconstituţionalitate ridicată, Curtea constată următoarele:

    Potrivit dispoziţiilor art. 10 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, "sesizările trebuie făcute în formă scrisă şi motivate". Totodată, conform art. 29 alin. (1) din aceeaşi lege, Curtea Constituţională decide asupra excepţiilor privind neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau ordonanţă în vigoare, care are legătură cu soluţionarea cauzei, în orice fază a litigiului şi oricare ar fi obiectul acesteia.

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic