Inapoi la Cautare

DECIZIE 134 /2007


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 54 alin. (2) din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 23.09.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (23.09.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    Curtea, în temeiul art. 14 din Legea nr. 47/1992 şi al art. 156 din Codul de procedură civilă, dispune respingerea cererii formulate.

    Cauza se află în stare de judecată.

    Apărătorul ales al autorului excepţiei solicită admiterea acesteia, deoarece dispoziţiile legale criticate nu conferă suficiente garanţii în vederea respectării dreptului la un proces echitabil. În opinia sa, pentru a se putea dispune de către instanţa română măsura arestării preventive în vederea extrădării, ar trebui să existe probe temeinice de vinovăţie şi indicii potrivit cărora lăsarea în libertate prezintă pericol pentru ordinea publică.

    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiată. În acest sens, arată că nu există identitate instituţională între arestarea preventivă dispusă în temeiul Codului de procedură penală român şi arestarea preventivă dispusă în vederea extrădării potrivit Legii nr. 302/2004.

    Absenţa verificării de către statul român a temeiniciei arestării preventive dispuse ca urmare a existenţei unei hotărâri judecătoreşti de condamnare de către un stat al Uniunii Europene nu este o chestiune aleatorie, ci reprezintă expresia firească a bunei-credinţe, în scopul cooperării judiciare internaţionale în materie penală. De aceea, controlul formal exercitat de instanţa română se rezumă la condiţiile de regularitate a arestării, persoana extrădată urmând să îşi exercite dreptul la apărare şi eventual să conteste legalitatea şi temeinicia măsurii privative de libertate în faţa instanţei din statul care a dispus-o.

                         CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    Prin Încheierea din 5 octombrie 2006, pronunţată în Dosarul nr. 1.143/32/2006, Curtea de Apel Bacău - Secţia penală a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, excepţie ridicată de Aurica Bardaşu în dosarul de mai sus având ca obiect soluţionarea unei cereri de extrădare pasivă.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine că prevederile legale menţionate încalcă dispoziţiile constituţionale ale art. 17 referitoare la cetăţenii români în străinătate şi ale art. 21 alin. (3) referitoare la dreptul părţilor la un proces echitabil, deoarece instanţa judecătorească din România se supune fără niciun fel de cenzură unui mandat de arestare emis în străinătate în lipsa şi fără citarea resortisantului.

    Curtea de Apel Bacău - Secţia penală opinează că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, deoarece dispoziţiile legale criticate sunt în concordanţă cu prevederile art. 19 din Legea fundamentală şi cu convenţiile internaţionale la care România este parte.

    Potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    Avocatul Poporului consideră că excepţia de neconstitu-ţionalitate este neîntemeiată, deoarece, dacă instanţa de judecată competentă să se pronunţe asupra îndeplinirii condiţiilor de extrădare s-ar pronunţa şi asupra temeiniciei urmăririi penale sau a condamnării ori asupra oportunităţii luării acestei măsuri, s-ar aduce atingere prevederilor art. 19 alin. (2) din Constituţie, potrivit cărora, "Prin derogare de la prevederile alineatului (1), cetăţenii români pot fi extrădaţi în baza convenţiilor internaţionale la care România este parte, în condiţiile legii şi pe bază de reciprocitate."

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                         CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, susţinerea apărătorului autorului excepţiei, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic