Inapoi la Cautare

DECIZIE 130 /1994


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a art. 147 alin. 1, raportat la art. 148 şi art. 145, din Codul penal


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 21.03.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (21.03.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    *) A se vedea şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 28 din 21 martie 1995, publicată în continuare la pag. 3.

    Florin Bucur Vasilescu - preşedinte

    Mihai Constantinescu - judecător

    Victor Dan Zlatescu - judecător

    Gabriela Radu - magistrat-asistent    Completul de judecată, convocat potrivit prevederilor art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, constata următoarele:

    Prin Încheierea din 14 aprilie 1994, pronunţată de Tribunalul Bistrita-Nasaud în Dosarul nr. 273/1994, Curtea Constituţională a fost sesizată cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a art. 147 alin. 1, raportat la art. 148 şi art. 145, din Codul penal, invocată de inculpatul Marginean Nistor.

    În susţinerea excepţiei se arata ca, în actuala redactare a prevederilor legale sus-menţionate, toţi salariaţii sunt incluşi în categoria funcţionarilor şi alţi salariaţi, deoarece orice persoană încadrată îndeplineşte o atribuţie de serviciu, neputindu-se altfel concepe desfăşurarea activităţii. Categoria funcţionar sau alţi salariaţi trebuie însă sa cuprindă numai angajaţii cu anumite atribuţii de decizie, apţi de a savirsi infracţiunea de luare de mită.

    În opinia instanţei, excepţia este considerată ca nefondata, apreciindu-se ca numai judecătorul este cel care urmează sa stabilească, în raport cu dispoziţiile art. 150 alin. (1) din Constituţie, dacă un text de lege preconstitutional este abrogat sau în vigoare, în funcţie de prevederile acesteia. În acest spirit, instanţa arata ca va aprecia dacă art. 145 şi 148 din Codul penal nu contravin dispoziţiilor Constituţiei, definirea noţiunilor funcţionar şi alţi salariaţi, cît şi încadrarea subiectilor activi ai infracţiunilor de serviciu fiind de competenţa sa exclusiva.

    Neconstituţionalitatea art. 147 alin. 1 din Codul penal, ce reglementează conceptul de funcţionar, a făcut obiectul Deciziei Curţii Constituţionale nr. 35/1994, care a rămas definitivă ca urmare a respingerii recursului prin Decizia nr. 108/1994.

    Prin aceste decizii s-a respins excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 147 alin. 1 din Codul penal pe consideratiunea ca reglementările referitoare la noţiunea de funcţionar, inclusiv cele legate de infracţiunile săvârşite de aceştia, sunt de nivelul legii, astfel încât nu pot contraveni unei prevederi exprese a Constituţiei.

    În conformitate cu dispoziţiile art. 145 alin. (1) din Constituţie, potrivit cărora deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii, şi ţinând seama de deciziile Curţii Constituţionale nr. 27/1993 şi nr. 36/1993, potrivit cărora soluţia data prin respingerea unei excepţii este obligatorie cît timp motivele care au justificat-o nu s-au modificat, rezultă ca dispoziţiile Deciziei Curţii Constituţionale nr. 35/1994 legate de noţiunea de funcţionar îşi păstrează valabilitatea şi în ce priveşte soluţionarea excepţiei de faţa, în sensul că reglementările legale referitoare la noţiunea de funcţionari sunt de nivelul legii. Cu atât mai mult se impune aceasta soluţie în ce priveşte noţiunea de alţi salariaţi.

    Având în vedere aceste considerente, rezultă ca excepţia invocată este vadit nefondata, în sensul art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, astfel încât, în temeiul prevederilor art. 144 lit. c) din Constituţie, precum şi ale art. 13 alin. (1), lit. A. c) şi ale art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, în unanimitate,


1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic