Inapoi la Cautare

DECIZIE 13 /1995


privind excepţia de neconstituţionalitate


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 24.03.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (24.03.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Antonie Iorgovan - preşedinte

    Mihai Constantinescu - judecător

    Miklos Fazakas - judecător

    Gabriela Radu - magistrat-asistent

    Completul de judecată, convocat fără citarea părţilor, potrivit prevederilor art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, examinînd excepţia de neconstituţionalitate a art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 55/1993, invocată de intimata Direcţia generală a vamilor în Dosarul nr. 8.250/1994 al Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, constata următoarele:

    În litigiul pendinte, la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, dintre Societatea Comercială mixtă cu capital privat "Multimpex Company" - S.R.L. şi Direcţia generală a vamilor, aceasta din urma a invocat neconstituţionalitatea prevederilor art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 55/1993.

    Instanţa de judecată, în temeiul art. 23 alin. (5) din Legea nr. 47/1992, a înaintat spre soluţionare cauza Curţii Constituţionale, opinia sa fiind în sensul neconstitutionalitatii prevederilor art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 55/1993, deoarece prin aceste prevederi se preia o reglementare anterioară a carei valabilitate expirase, incalcindu-se şi principiul neretroactivitatii legii.

             CURTEA CONSTITUŢIONALĂ,

luând act de susţinerea intimatei, de conţinutul raportului întocmit de judecătorul desemnat în acest scop, de opinia instanţei, de prevederile Legii nr. 47/1992, retine următoarele:

    Hotărârea Guvernului nr. 55/1993, care face obiectul excepţiei de neconstituţionalitate, a fost emisă în baza Protocolului de aderare a României la G.A.T.T., din anul 1971, şi a dispoziţiilor art. 19 din Hotărârea Guvernului nr. 673/1991, în virtutea cărora acesta putea aproba taxe reduse sau exceptari de taxe.

    Potrivit practicii constante a Curţii Constituţionale, exprimată prin deciziile nr. 27/1993 şi nr. 36/1993, verificarea legalităţii unei hotărâri a Guvernului, inclusiv în ceea ce priveşte respectarea legii fundamentale, este de competenţa instanţelor judecătoreşti, îndeosebi a instanţei de contencios administrativ, deoarece, în temeiul art. 144 lit. c) din Constituţie, controlul exercitat de Curte priveşte numai constituţionalitatea legilor şi a ordonanţelor.

    Faptul ca Hotărârea Guvernului nr. 55/1993 preia o reglementare anterioară a carei valabilitate expirase nu infirma practica existenta în ce priveşte controlul legalităţii actelor guvernamentale normative sau individuale de către instanţa de judecată, ţinând seama şi de faptul ca, în fond, critica priveşte un aspect de tehnica legislativă, nu de constituţionalitate.

    De asemenea, nu este de natura să justifice modificarea practicii actuale nici motivul legat de încălcarea principiului neretroactivitatii legii, deoarece şi acest aspect este de competenţa instanţei judecătoreşti, cu atât mai mult cu cît din cuprinsul Hotărârii Guvernului nr. 55/1993 nu rezultă ca ea s-ar aplica pe o perioadă anterioară publicării sale în Monitorul Oficial al României, ci numai faptul ca preia o soluţie ce fusese reglementată anterior, pentru a o aplica pe o perioadă următoare publicării ei.

    Pentru aceste motive, în temeiul art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, în unanimitate,

                    CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic