Inapoi la Cautare

DECIZIE 12 /1995


privind excepţia de neconstituţionalitate


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 24.03.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (24.03.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    *) Definitivă prin nerecurare.

    Ion Filipescu - preşedinte

    Viorel Mihai Ciobanu - judecător

    Victor Dan Zlatescu - judecător

    Doina Suliman - magistrat-asistent

    Completul de judecată, convocat fără citarea părţilor, potrivit art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, examinînd excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor Decretului nr. 111/1951, invocată de reclamantul Strulovici Drojdieru Iancu în Dosarul nr. 14.454/1993 al Judecătoriei Bacau, constata următoarele:

    Judecătoria Bacau, prin Încheierea din 21 octombrie 1994, a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Decretului nr. 111/1951, invocată de reclamantul Strulovici Drojdieru Iancu, care susţine ca acest act normativ trebuie abrogat potrivit art. 150 alin. (1) din Constituţie, deoarece contravine prevederilor art. 41 alin. (3) din legea fundamentală şi ale Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.

    Pirita, Consiliul Local al Municipiului Bacau, considera excepţia neîntemeiată având în vedere dispoziţiile art. 26 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, conform cărora repararea daunelor suferite anterior intrării în vigoare a Constituţiei din 1991 se reglementează prin lege. Direcţia generală a finanţelor publice şi controlului financiar de stat Bacau, chemată şi ea în judecata în calitate de pirita, considera excepţia invocată ca fiind neîntemeiată, ţinând seama de principiul neretroactivitatii legii prevăzut de art. 15 alin. (2) din Constituţie, dispoziţiile referitoare la regimul juridic al proprietăţii private aplicindu-se exclusiv legilor şi altor reglementări adoptate sub imperiul Constituţiei actuale.

    Judecătoria Bacau, exprimindu-şi opinia, în baza art. 23 alin. (5) din Legea nr. 47/1992, considera ca "neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe constituie temei legal pentru rejudecarea cauzelor doar în cazul raporturilor juridice stabilite după intrarea în vigoare a Constituţiei din 1991, repararea unor eventuale daune suferite anterior urmînd a se reglementa prin lege specială".

    Chiar dacă dispoziţiile legale atacate sunt anterioare Constituţiei din 1991, este de observat ca excepţia nu are în vedere aplicarea unor acte normative după intrarea în vigoare a Constituţiei, ci efectele aplicării dispoziţiilor legale anterioare Constituţiei, deci aceasta excepţie este de competenţa exclusiva a Curţii Constituţionale. În acest sens s-a statuat şi prin Deciziile nr. 2/1993 şi nr. 5/1993.

                CURTEA CONSTITUŢIONALĂ,

având în vedere încheierea de sesizare, raportul întocmit în cauza, dispoziţiile art. 144 lit. c) din Constituţie şi ale art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, retine:

    Art. 1 lit. d) din Decretul nr. 111/1951 dispune să fie trecute în proprietatea statului bunurile considerate a fi fără stapin, bunuri de orice fel, părăsite timp de un an de către titularii săi, necunoscuţi sau absenţi. În speta, în anul 1960, o suprafaţa de teren de 833 mp a fost trecută în proprietatea statului, pe motiv că nu s-a plătit impozitul aferent în ultimul an anterior menţionatei măsuri.

    Deci este vorba de un drept de proprietate constituit potrivit unui act normativ anterior Constituţiei din 1991, care se solicită să fie declarat neconstitutional.

    În rezolvarea cauzei trebuie distins, pe de o parte, între constituirea dreptului şi efectele sale sub imperiul actului normativ anterior şi care este atacat, şi efectele dreptului constituit anterior care se produc în continuare, sub regimul Constituţiei din 1991, pe de altă parte.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic