Inapoi la Cautare

DECIZIE 118 /2006


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 44 din Codul comercial


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 27.11.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (27.11.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Prin Încheierea din 14 octombrie 2005, pronunţată în Dosarul nr. 726/2005, Judecătoria Brad a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 44 din Codul comercial, excepţie ridicată de Societatea Comercială "G.V.P.&CO Import-Export" - S.R.L. din Cluj-Napoca cu ocazia soluţionării unei acţiuni ce are ca obiect un litigiu comercial, pentru constatarea compensării parţiale.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine că textul legal criticat contravine prevederilor art. 21 din Constituţie, întrucât îngrădeşte dreptul la apărarea intereselor sale legitime, instituind, totodată, un tratament preferenţial pentru anumite categorii de subiecte de drept.

    Judecătoria Brad apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. În acest sens arată că imposibilitatea acordării de către judecător, în obligaţiunile comerciale, a termenului de graţie permis de art. 1021 din Codul civil nu constituie o îngrădire a accesului liber la justiţie.

    Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    Guvernul apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. În acest sens arată că în obligaţiile comerciale acordarea unui termen de graţie este interzisă în mod expres de legiuitor, această interdicţie fiind impusă de exigenţele activităţii comerciale. În eventualitatea în care instanţa judecătorească ar fi îndrituită să acorde un termen de garanţie unui debitor, întârzierea în executarea obligaţiei acestuia s-ar repercuta în lanţ asupra obligaţiilor din alte raporturi juridice în care se află creditorul, creând astfel premisele pentru dezorganizarea activităţii juridice. În final, Guvernul arată că reglementarea criticată se referă la toate obligaţiile comerciale şi la toţi comercianţii care au calitatea de debitori într-un raport juridic comercial, fără privilegii şi fără discriminări, şi nu îngrădeşte în nici un fel accesul liber la justiţie.

    Avocatul Poporului apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. În acest sens arată că textul de lege criticat nu contravine art. 21 din Constituţie, deoarece acordarea unui termen de graţie în raporturile comerciale ar duce la o dezorganizare a activităţii comerciale, având în vedere faptul că întârzierea în executarea obligaţiei de către debitor s-ar repercuta în lanţ asupra obligaţiilor din alte raporturi juridice în care s-ar afla creditorul. Aşadar, interdicţia acordării termenului de graţie în materie comercială îşi găseşte fundamentul în exigenţele activităţii comerciale.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                                CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit în cauză de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 44 din Codul comercial al României, potrivit cărora, "În obligaţiunile comerciale judecătorul nu poate acorda termenul de graţie permis de art. 1021 din Codul civil".

    Autorul excepţiei susţine că textele de lege criticate încalcă prevederile constituţionale ale art. 21 privind accesul liber la justiţie şi ale art. 24 care consacră dreptul la apărare.

    Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constată că termenul de graţie, reglementat de art. 1021 din Codul civil, este un termen de executare a convenţiei, pe care judecătorul îl poate acorda, în mod excepţional, debitorului aflat în întârziere, pentru a evita astfel pronunţarea rezoluţiei contractului. În dreptul comercial termenul de graţie este interzis, ţinându-se seama de specificul obligaţiilor comerciale, care trebuie să fie executate cu celeritate. Creditorul contează pe sumele pe care le are de încasat, o neplată la termen putând avea repercusiuni asupra obligaţiilor pe care, la rândul său, creditorul poate să le aibă faţă de alţii.

    Având în vedere aspectele menţionate, Curtea reţine că textul de lege criticat constituie o aplicare a principiului consacrat în art. 135 alin. (2) lit. a) din Constituţie, în conformitate cu care statul trebuie să asigure libertatea comerţului şi protecţia concurenţei loiale.

    Totodată, Curtea constată că nu poate fi primită susţinerea autorului excepţiei potrivit căreia dispoziţiile art. 44 din Codul comercial îi încalcă dreptul la apărare, întrucât textul de lege menţionat nu îl împiedică pe debitorul care nu şi-a îndeplinit obligaţia contractuală asumată să se apere prin mijloacele prevăzute de lege, în litigiul ce are ca obiect desfiinţarea contractului.
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic