Inapoi la Cautare

DECIZIE 1168 /2008


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 403 alin. 1 din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 29.05.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (29.05.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    Curtea, având în vedere că excepţiile de neconstituţionalitate ridicate în dosarele menţionate au conţinut identic, pune în discuţie, din oficiu, conexarea acestora.

    Reprezentantul Ministerului Public este de acord cu conexarea dosarelor.

    Curtea, având în vedere identitatea de obiect a dosarelor menţionate, în temeiul dispoziţiilor art. 53 alin. (5) din Legea nr. 47/1992, dispune conexarea dosarelor nr. 1.858D/2008 şi nr. 1.708D/2008 la Dosarul nr. 1.470D/2008, care este primul înregistrat.

    Cauza este în stare de judecată.

    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate, întrucât apreciază că dispoziţiile de lege criticate nu contravin prevederilor constituţionale invocate ca fiind încălcate. Menţionează, în acest sens, jurisprudenţa Curţii Constituţionale în materie.

                                    CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarelor, constată următoarele:

    Prin încheierile din 22 aprilie 2008, pronunţată în Dosarul nr. 4.139/320/2007, din 2 iulie 2008, pronunţată în Dosarul nr. 416/205/2008, şi din 1 septembrie 2008, pronunţată în Dosarul nr. 8.876/300/2008, Judecătoria Târgu Mureş, Judecătoria Câmpulung şi Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti au sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 403 din Codul civil. Excepţiile au fost ridicate de Steluţa Cristina Lupu, în calitate de reprezentant legal al minorului Barabas David, de Julieta Oancea şi de Societatea Comercială "Supreme Concept Construct" - S.R.L. din Bucureşti în dosare având ca obiect contestaţii la executare.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine, în esenţă, că textul de lege criticat încalcă prevederile constituţionale ale art. 16, art. 21, art. 44 alin. (1) şi (2) şi ale art. 49, deoarece: instituirea cauţiunii într-o acţiune având ca obiect contestaţia la executare "încalcă drepturile privind accesul liber la justiţie pentru un copil minor [...]"; accesul liber la justiţie al contestatorului este îngrădit, prin aceea că art. 403 alin. 1 din Codul de procedură civilă nu prevede, în mod concret, când cauţiunea depusă este deductibilă din cauţiunea fixată de instanţă, precum şi prin aceea că este posibilă suspendarea executării silite ca urmare a plăţii cauţiunii. Societatea Comercială "Supreme Concept Construct" - S.R.L. din Bucureşti, unul dintre autorii excepţiei de neconstituţionalitate, susţine că art. 403 alin. 1 din Codul de procedură civilă îngrădeşte şi dreptul de proprietate privată, întrucât "subscrisa nu suntem în măsură să exercităm acte de administrare cu privire la imobilul proprietatea noastră".

    Judecătoria Târgu Mureş, Judecătoria Câmpulung şi Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti apreciază excepţia ca fiind neîntemeiată, întrucât art. 403 alin. 1 din Codul de procedură civilă nu contravine niciuneia dintre dispoziţiile constituţionale invocate, iar depunerea unei cauţiuni în cauzele privind executarea silită are o dublă finalitate: pe de o parte, stabilirea unei garanţii pentru creditor, iar pe de altă parte, de a preveni şi limita eventuale abuzuri în exercitarea drepturilor, cu reacredinţă.

    În conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierile de sesizare au fost comunicate preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

    Avocatul Poporului consideră că dispoziţiile art. 403 alin. 1 din Codul de procedură civilă sunt constituţionale, invocând în acest sens jurisprudenţa Curţii Constituţionale în materie.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere.

                                    CURTEA,

examinând încheierile de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, rapoartele întocmite de judecătorul-raportor, concluziile reprezentantului Ministerului Public, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic