Inapoi la Cautare

DECIZIE 114 /1994


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiile art. 32 din Legea nr. 88/1993


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 20.03.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (20.03.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    *) Definitivă prin nerecurare.

    Ion Filipescu - preşedinte

    Antonie Iorgovan - judecător

    Victor Dan Zlatescu - judecător

    Raul Petrescu - procuror

    Constantin Burada - magistrat-asistent

    Pe rol pronunţarea asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicată de Beleiu Gheorghe în Dosarul nr. 6923/1994 al Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti. Dezbaterile au avut loc în şedinţa publică din 2 noiembrie 1994, concluziile părţilor şi ale reprezentantului Ministerului Public fiind consemnate în încheierea cu aceeaşi dată, când Curtea Constituţională, având nevoie de timp pentru deliberare, a aminat pronunţarea la 7 noiembrie şi apoi la 15 noiembrie.

        CURTEA CONSTITUŢIONALĂ,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constata următoarele:

    Prin acţiunea formulată, Beleiu Gheorghe a chemat în judecata Universitatea Independenta "Titu Maiorescu", solicitând instanţei obligarea piritei la respectarea contractului de asociere didactica încheiat între părţi. În motivarea cererii, reclamantul a arătat ca pirita, prin adresa nr. 76 din 15 aprilie 1994, i-a comunicat ca, începând cu luna mai 1994, înţelege sa rezilieze convenţia intervenita, deoarece dispoziţiile art. 32 din Legea nr. 88/1993 privind acreditarea instituţiilor de învăţământ superior şi recunoaşterea diplomelor nu permit continuarea acestei colaborări.

    Cererea formează obiectul Dosarului nr. 6923/1994 al Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, iar la termenul de 2 iunie 1994 reclamantul a invocat excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 32 din Legea nr. 88/1993, susţinând, în esenta, ca ele sunt contrare art. 38 alin. (1) din Constituţie, potrivit căruia dreptul la munca nu poate fi îngrădit, iar restrîngerea unor drepturi nu este posibila decît în cazurile limitativ prevăzute de art. 49 din Constituţie. Mai arata ca dispoziţiile contestate sunt contrare art. 6 pct. 1 din Pactul internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale la care ţara noastră este parte, astfel ca încalcă şi prevederile art. 20 din Constituţie.

    Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, prin Încheierea din 2 iunie 1994, a suspendat judecarea cauzei şi, în temeiul art. 23 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, a trimis dosarul Curţii Constituţionale pentru a se pronunţa asupra excepţiei de neconstituţionalitate. Exprimindu-şi opinia, potrivit art. 23 alin. (5) din Legea nr. 47/1992, judecătoria considera ca art. 32 din Legea nr. 88/1993 "aduce atingere dreptului la munca care nu poate fi îngrădit, precum şi libertăţii de a alege locul de muncă de către cadrul didactic implicat".

    În temeiul art. 24 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, s-au solicitat punctele de vedere celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernului, iar potrivit art. 5 din aceeaşi lege, relaţii de la Ministerul Învăţământului.

    În punctul sau de vedere, Guvernul apreciază ca excepţia este neîntemeiată, nefiind vorba de o ingradire a dreptului la munca, şi ca dispoziţiile art. 32 din Legea nr. 88/1993 nu încalcă nici prevederile art. 6 pct. 1 şi nici ale art. 7 lit. d) din Pactul internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale la care România este parte. Astfel, se arata ca "Limitarea prevăzută în art. 32 al Legii art. 88/1993, pentru cadrele didactice universitare, a dreptului de a preda la o alta instituţie de învăţământ decît la cea la care au funcţia de baza, până la cel mult echivalentul unei norme didactice, s-a făcut prin lege, asa cum prevede art. 49 alin. (1) din Constituţie şi fără încălcarea dreptului la munca". De asemenea, Guvernul considera că nu se încalcă nici dispoziţiile art. 20 din Constituţie, art. 32 din Legea nr. 88/1993 fiind în concordanta cu Pactul internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale, ratificat de România prin Decretul nr. 212/1974, care în art. 6 pct. 1 prevede "dreptul la munca include dreptul pe care îl are orice persoană de a obţine posibilitatea să-şi câştige existenta printr-o munca liber aleasă sau acceptată ...", iar în art. 7 prevede că orice persoană se bucura de condiţii de muncă juste şi prielnice care să-i asigure, printre alte drepturi, şi pe cel prevăzut de lit. d) "limitarea raţională a duratei muncii". Se arata ca la adoptarea acestei măsuri s-a avut în vedere situaţia creata prin înfiinţarea a numeroase instituţii de învăţământ particular "fără a avea asigurate cerinţele minime pentru desfăşurarea unui învăţământ superior de calitate".

    În relaţiile primite de la Ministerul Învăţământului se menţionează care sunt obligaţiile cadrelor didactice şi se transmite în copie Ordinul ministrului învăţământului nr. 8018 din 28 mai 1990 prin care au fost stabilite normele didactice saptaminale în învăţământul superior. Cu privire la excepţie, "roaga instanţa să se pronunţe".
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic