Inapoi la Cautare

DECIZIE 1037 /2007


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2006 privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi parchetelor şi pentru prorogarea unor termene


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 23.05.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (23.05.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


având în vedere actele şi lucrările dosarului, reţine următoarele:

    Prin Încheierea din 22 mai 2007, pronunţată în Dosarul nr. 4.680/301/2007, Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2006 privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi parchetelor şi pentru prorogarea unor termene, excepţie invocată de Florian Drăgoi în dosarul menţionat.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine, în esenţă, că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2006 nu a fost aprobată de niciuna dintre Camerele Parlamentului, "aceasta devenind neconstituţională, în conformitate cu dispoziţiile art. 115 din Constituţie". În consecinţă, "Codul penal aprobat prin Legea nr. 301/2004, precum şi Legea nr. 294/2004 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal sunt în vigoare din data de 1.09.2006."

    Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, "faţă de dispoziţiile art. 108 alin. (4) din Constituţie, potrivit cărora hotărârile şi ordonanţele adoptate de Guvern se semnează de primulministru, se contrasemnează de miniştrii care au obligaţia punerii lor în executare şi se publică în Monitorul Oficial al României. Nepublicarea atrage inexistenţa hotărârii sau a ordonanţei."

    În conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

    Guvernul apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, arătând că "din analiza dispoziţiilor cuprinse în art. 115 din Constituţie, referitoare la delegarea legislativă, rezultă cu claritate că aceste dispoziţii nu au fost afectate prin emiterea ordonanţei de urgenţă criticate". În ceea ce priveşte celelalte dispoziţii constituţionale invocate în motivarea excepţiei, se apreciază că acestea nu au incidenţă în cauză.

    Avocatul Poporului consideră că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, arătând că prevederile criticate nu încalcă dispoziţiile constituţionale invocate.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

                               CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, susţinerile autorului excepţiei, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2006 privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi parchetelor şi pentru prorogarea unor termene, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 566 din 30 iunie 2006.

    În susţinerea excepţiei se invocă dispoziţiile constituţionale ale art. 1 - Statul român, ale art. 8 - Pluralismul şi partidele politice, ale art. 11 - Dreptul internaţional şi dreptul intern, ale art. 15 - Universalitatea, ale art. 16 - Egalitatea în drepturi, ale art. 20 - Tratatele internaţionale privind drepturile omului, ale art. 21 - Accesul liber la justiţie, ale art. 24 - Dreptul la apărare, ale art. 53 - Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi, ale art. 57 - Exercitarea drepturilor şi a libertăţilor, ale art. 73 - Categorii de legi, ale art. 74 - Iniţiativa legislativă, ale art. 75 - Sesizarea Camerelor, ale art. 76 - Adoptarea legilor şi a hotărârilor, ale art. 77 - Promulgarea legii, ale art. 78 - Intrarea în vigoare a legii, ale art. 79 - Consiliul Legislativ, ale art. 108 - Actele Guvernului, ale art. 109 - Răspunderea membrilor Guvernului, ale art. 115 - Delegarea legislativă, ale art. 124 - Înfăptuirea justiţiei, ale art. 148 - Integrarea în Uniunea Europeană, ale art. 154 - Conflictul temporal de legi.

    Examinând excepţia de neconstituţionalitate ridicată, Curtea constată că aceasta este neîntemeiată.

    Astfel, actul normativ criticat a fost emis de Guvern în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţie, urgenţa reglementării fiind motivată în cuprinsul său, şi nu încalcă niciuna dintre interdicţiile prevăzute de art. 115 alin. (6) din Constituţie, întrucât nu afectează domeniile în care nu se poate reglementa prin ordonanţă de urgenţă. Au fost respectate, de asemenea, dispoziţiile art. 115 alin. (5) din Constituţie referitoare la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, întrucât Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2006 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 566 din 30 iunie 2006, după depunerea sa spre dezbatere la Camera Deputaţilor la data de 29 iunie 2006.
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic