Inapoi la Cautare

DECIZIE 100 /2006


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. I pct. 8 din Legea nr. 195/2004 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 58/2003 privind modificarea şi completarea Codului de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 27.11.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (27.11.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul excepţiei susţine că reglementarea criticată contravine prevederilor art. 74 alin. (1), art. 77 alin. (3), art. 79 alin. (1), art. 146 lit. a) şi c), art. 147 alin. (2) şi art. 148 alin. (5) din Constituţie, întrucât Legea nr. 195/2004 a fost promulgată fără a fi supusă controlului de constituţionalitate şi cu nesocotirea avizului Consiliului Legislativ şi a normelor privind iniţiativa legislativă.

    Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale consideră că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. Astfel, apreciază că abrogarea dispoziţiilor legale este un instrument de tehnică legislativă, fiind de competenţa legiuitorului adoptarea, modificarea şi abrogarea actelor normative. De altfel, prin abrogarea dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 58/2003, referitoare la încheierea de admitere în principiu a recursului, legiuitorul nu a făcut decât să dea maximă eficienţă principiului celerităţii ce guvernează procesul civil în dreptul român.

    Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    Guvernul apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. În acest sens arată că abrogarea unor norme de procedură nu contravine prevederilor constituţionale invocate în susţinerea excepţiei şi nici legislaţiei comunitare. Astfel, arată că prin abrogarea art. 308 din Codul de procedură civilă, astfel cum a fost introdus prin art. I pct. 11 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2003, legiuitorul a urmărit accelerarea soluţionării irevocabile a cauzei, eliminându-se o etapă preliminară judecării recursului, şi anume admiterea în principiu a cererii de recurs.

    Avocatul Poporului apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. În acest sens arată că dispoziţiile legale criticate privind abrogarea art. I pct. 11 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2003 nu contravin sub nici un aspect regulilor constituţionale privind iniţiativa legislativă, întrucât etapa de iniţiativă legislativă cuprinde posibilitatea de a propune proiecte de legi sau propuneri de legi, corelată cu obligaţia Parlamentului de a examina, dezbate şi a se pronunţa asupra acestora.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

                            CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit în cauză de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. I pct. 8 din Legea nr. 195/2004 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 58/2003 privind modificarea şi completarea Codului de procedură civilă, lege publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 470 din 26 mai 2004.

    Textul de lege criticat are următorul conţinut:

    - Art. I pct. 8: "La articolul I, punctul 11 se abrogă."

    În concret, prin art. I pct. 8 din Legea nr. 195/2004 se abrogă dispoziţiile art. 308 din Codul de procedură civilă, referitoare la procedura de admitere în principiu a recursului, astfel cum acestea au fost modificate prin art. I pct. 11 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2003.

    Autorul excepţiei susţine că textul de lege criticat încalcă prevederile constituţionale ale art. 74 alin. (1) privind iniţiativa legislativă, art. 77 alin. (3) referitoare la promulgarea legii, art. 79 alin. (1) privind Consiliul Legislativ, art. 146 lit. a) şi c) privind atribuţiile Curţii Constituţionale, art. 147 alin. (2) referitoare la deciziile Curţii Constituţionale şi art. 148 alin. (5) privind integrarea în Uniunea Europeană.

    Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea reţine că autorul excepţiei nu arată motivele pentru care consideră că reglementarea legală criticată este neconstituţională, ci critică operaţiunea de abrogare a acesteia de către legiuitor, prin Legea nr. 195/2004. Or, abrogarea unui act normativ, ca şi modificarea sau completarea acestuia, nu poate fi considerată neconstituţională decât în măsura în care contravine normelor şi principiilor consacrate prin Constituţie.
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic