Fiecare unitate de învăţământ face publice prin afişare, cu cel puţin 30 de zile înainte de admitere, prevederile metodologiei de admitere pentru învăţământul postliceal, elaborată de unitatea de învăţământ, tematica probelor de concurs, bibliografia recomandată şi, după caz, probele de aptitudini pentru calificările şcolarizate.
ART. 11 (1) Pentru coordonarea admiterii în învăţământul postliceal, în fiecare unitate de învăţământ se constituie o comisie de admitere care îşi desfăşoară activitatea în baza metodologiei de admitere menţionate la art. 4 alin. (1). (2) Componenţa comisiei de admitere şi atribuţiile membrilor comisiei de admitere se stabilesc prin metodologia elaborată de unitatea de învăţământ.
ART. 12 (1) Cadrele didactice din comisia de admitere au obligaţia de a respecta cu stricteţe criteriile generale de admitere şi metodologia elaborată de unitatea de învăţământ. (2) Cadrele didactice angajate în organizarea şi desfăşurarea examenului de admitere care comit fapte cu caracter infracţional (furnizări de soluţii ale subiectelor, înlocuiri de lucrări, modificări nejustificate de note, facilitarea unor acţiuni sau intenţii de fraudă ale elevilor etc.) sau manifestă neglijenţă în îndeplinirea răspunderilor vor fi sancţionate în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Membrii comisiei de admitere vor semna declaraţii în nume propriu cu privire la respectarea criteriilor generale de admitere şi a metodologiei de admitere elaborate de unitatea de învăţământ cu consultarea factorilor interesaţi.
ART. 13 Pentru situaţia desfăşurării probei scrise vor fi elaborate de membrii comisiei de admitere, în ziua susţinerii probei, 3 variante de subiecte. Fiecare variantă se introduce într-un plic care se sigilează şi se semnează de către profesorul care a elaborat subiectele, aplicându-se ştampila unităţii de învăţământ. Preşedintele comisiei de concurs alege unul dintre aceste plicuri pentru examen şi unul de rezervă. Toate plicurile ce conţin variantele subiectelor de examen sunt păstrate de conducerea unităţii de învăţământ în aceleaşi condiţii ca şi probele scrise.
ART. 14 (1) Contestaţiile lucrărilor scrise se depun la secretariatul comisiei de admitere, în termen de 24 de ore de la afişarea rezultatelor, şi vor fi înregistrate la secretariatele unităţilor de învăţământ. Contestaţiile sunt soluţionate în unitatea de învăţământ respectivă de către comisia de contestaţii, constituită conform metodologiei elaborate de unitatea de învăţământ. (2) Pentru rezolvarea contestaţiilor, preşedintele comisiei repartizează lucrările sigilate membrilor comisiei de contestaţii, membri care vor fi alţii decât cei care au corectat iniţial. (3) În cazul în care după reevaluare se constată o diferenţă de cel puţin 0,5 puncte faţă de evaluarea iniţială, comisia de contestaţii modifică nota lucrării şi dispune toate măsurile care decurg din această schimbare. Nota acordată după recorectare este definitivă. Hotărârile comisiei de contestaţii se consemnează într-un proces-verbal semnat de membrii comisiei şi de preşedinte. (4) Rezultatele la contestaţii se comunică prin afişarea la avizierul unităţii de învăţământ, în termen de cel mult 48 de ore de la depunerea contestaţiilor.
ART. 15