Inapoi la Cautare

CRITERII din /2006


pentru resursele genetice animale în stare critică, în pericol de dispariţie şi cele vulnerabile


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 09.12.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (09.12.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    1. Criterii privind puritatea rasei:

    a) animalele din speciile porcine, bovine, ovine şi caprine constituite în populaţii pentru care se întocmesc programe de conservare şi utilizare trebuie să fie înscrise în registrele genealogice, conduse de organizaţii sau asociaţii ale crescătorilor recunoscute de către Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu", conform ordinelor ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 15/2006, 19/2006 şi, respectiv, 22/2006;

    b) populaţiile de animale autohtone a căror conservare are importanţă cultural-istorică se cresc în izolare reproductivă, respectiv au registrul genealogic închis;

    c) populaţiile de animale din import pot avea un registru genealogic deschis, cu schimb de reproducători din aceeaşi rasă, dacă între asociaţia care conduce acel registru genealogic şi organizaţia sau asociaţia care conduce registrul genealogic al rasei în ţara de origine există un protocol privind schimbul de reproducători, recunoscut de Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu";

    d) pentru alte specii decât cele prevăzute la lit. a) nu este necesară conducerea registrului genealogic, dar asociaţia responsabilă de aplicarea programelor de conservare şi utilizare a acestora va organiza un sistem de evidenţe primare care să permită cunoaşterea originii.

    2. Criterii privind circuitul reproducătorilor:

    a) pentru evitarea consangvinizării populaţiilor în conservare din cauza numărului mic de animale, acestea se organizează în minimum 12 familii de tată, fiecare familie fiind formată dintr-un mascul şi un număr corespunzător de femele;

    b) numărul de familii poate fi mai mic de 12 la populaţiile în stare critică, dar în această situaţie programul de conservare va include măsurile necesare pentru creşterea numărului de familii la minimum 12, într-un interval de timp corespunzător caracteristicilor fiecărei specii;

    c) în toate cazurile, programul de conservare va include informaţii privind circuitul reproducătorilor masculi în cadrul familiilor şi al femelelor între familii, astfel încât partenerii de împerechere să nu aibă strămoşi comuni cel puţin două generaţii.

    3.1. În funcţie de specie şi de gradul de risc în care se află populaţia supusă conservării, numărul minim de animale adulte de reproducţie pe crescător este următorul:

	

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Populaţii
crt. -------------------------------------------
              Specia în stare în pericol
                               critică de dispariţie vulnerabile
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1. Bovine 1 3 5
 2. Ovine şi caprine 3 10 25
 3. Porcine 1 3 5
 4. Păsări 3 15 40
 5. Animale de blană 3 10 25
 6. Alte specii
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    3.2. În cazul programelor de conservare pentru alte specii nu se impune o cerinţă minimă cu privire la numărul de animale pe crescător.

    3.3. Pentru populaţiile de animale în conservare, de importanţă cultural-istorică, numărul maxim de animale din fiecare populaţie pentru care se asigură finanţare de la buget este de 1.000 de capete pentru rasele autohtone şi de 300 de capete pentru rasele din import.

    3.4. Se acordă finanţare de la buget pentru un număr maxim de 5.000 de capete din rasele de animale în conservare de importanţă biologico-economică, cu următoarele condiţii:

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic