Scopul criteriilor de acordare a etichetei ecologice Criteriile sunt folosite pentru a limita impactul asupra mediului în cele trei etape ale ciclului de viaţă al serviciului, achiziţionare, prestarea serviciului, deşeuri. Ele promovează cu precădere: a) reducerea consumului de energie; b) reducerea consumului de apă; c) reducerea cantităţii de deşeuri generate; d) favorizarea utilizării resurselor regenerabile şi a substanţelor mai puţin dăunătoare mediului; e) promovarea comunicării şi educaţiei în domeniul protecţiei mediului. Cerinţe de evaluare şi verificare Dacă agentului economic care solicită acordarea etichetei ecologice i se cere să prezinte declaraţii, documentaţii, rapoarte de încercare sau alte dovezi care să ateste conformitatea criteriilor, acestea pot fi furnizate de agentul economic şi/sau furnizorul/furnizorii acestuia, după caz. Dacă este necesar, autoritatea competentă poate solicita documente justificative şi poate efectua verificări independente. La evaluarea solicitării de acordare a etichetei ecologice pentru serviciile de cazare pentru turişti şi la monitorizarea conformării cu criteriile, autoritatea competentă ia în considerare punerea în aplicare a schemelor/sistemelor de management de mediu potrivit prevederilor
Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 50/2004 privind stabilirea procedurii de organizare şi coordonare a schemelor de management de mediu şi audit (EMAS) în vederea participării voluntare a organizaţiilor la aceste scheme, sau ale standardului român SR EN ISO 14001:2005. CRITERII OBLIGATORII Toate criteriile din această secţiune trebuie să fie îndeplinite. Energie 1. Energie electrică din surse regenerabile