Inapoi la Cautare

CONVENŢIE din /1972


cu privire la răspunderea internaţionala pentru daunele cauzate de obiecte lansate în spaţiul extraatmosferic*)


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 04.02.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (04.02.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    îi) un stat al cărui teritoriu sau ale cărui instalaţii servesc la lansarea unui obiect spatial:

    d) expresia obiect spatial desemnează şi elementele constitutive ale unui obiect spatial, precum şi vehiculul de lansare şi elementele acestuia din urma.

    ART. 2

    Un stat de lansare poarta răspunderea absolută pentru plata despăgubirilor pentru daunele cauzate de obiectul sau spatial la suprafaţa pămîntului sau aeronavelor în zbor.

    ART. 3

    În caz de daune, în altă parte decît la suprafaţa pămîntului, unui obiect spatial al unui stat de lansare sau unor persoane ori bunuri aflate la bordul unui asemenea obiect spatial, de către un obiect spatial al unui stat de lansare, acest din urma stat nu este răspunzător decît dacă daunele se datorează greselii sale sau greselii persoanelor pentru care el răspunde.

    ART. 4

    1. În caz de daune cauzate, în altă parte decît la suprafaţa pămîntului, unui obiect spatial al unui stat de lansare sau unor persoane ori bunuri aflate la bordul unui asemenea obiect spatial, de către un obiect spatial al unui alt stat de lansare şi în caz de daune cauzate prin acest fapt unui stat terţ sau unor perasone fizice sau juridice aflate sub jurisdicţia sa, cele daua state de lansare răspund solidar faţă de statul terţ, în limitele indicate în continuare:

    a) dacă daunele au fost cauzate unui stat terţ la suprafaţa pămîntului sau unei aeronave în zbor, răspunderea lor faţă de statul terţ este absolută:

    b) dacă daunele au fost cauzate unui obiect spatial al unui stat terţ sau unor persoane ori bunuri aflate la bordul unui asemenea obiect spatial, în altă parte decît la suprafaţa pămîntului, răspunderea lor faţă de statul terţ este bazată pe vina unuia din ele sau pe vina persoanelor pentru care fiecare dintre ele răspunde.

    2. În toate vazurile de răspundere solidară prevăzută la paragraful 1 al prezentului articol, sarcina reparatiei pentru daune este împărţită între cele doua state de lansare potrivit gradului lor de vinovăţie; dacă este imposibil de determinat gradul de vinovăţie al fiecăruia din aceste state, sarcina reparatiei este împărţită în mod egal între aceste doua state. Aceasta reparatie nu poate să afecteze dreptul statului terţ de a pretinde, de la oricare din cele doua state de lansare care răspund solidar, întreaga reparatie datorată în virtutea prezentei convenţii.

    ART. 5

    1. Cînd doua sau mai multe state procedează în comun la lansarea unui obiect spatial, ele răspund solidar pentru orice dăuna care ar putea să rezulte din aceasta activitate.

    2. Un stat de lansare care a reparat daunele are un drept de recurs împotriva celorlalţi participanţi la lansarea în comun. Participanţii la lansarea în comun pot sa încheie acorduri cu privire la împărţirea dintre ei a sarcinii financiare pentru care ei răspund în mod solidar. Aceste acorduri nu afectează dreptul oricărui stat căruia i s-a cauzat o dăuna de a pretinde de la oricare stat de lansare sau de la toate statele de lansare care răspund solidar întreaga reparatie datorată în virtutea prezentrei convenţii.

    3. Un stat al cărui teritriu sau ale cărui instalaţii sînt folosite la lansarea unui obiect spatial este considerat participant la o lansare comuna.

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic