ART. 1 Potrivit prevederilor
art. 14 şi 17 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, începând cu data de 1 decembrie 2006, bancnota cu valoarea nominală de 200 lei.
ART. 2 Bancnota cu valoarea nominală de 200 lei are următoarele caracteristici: - dimensiuni: 150 x 82 mm, cu o toleranţă de ±1 mm; - culoare predominantă: oranj; - imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/relief. Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul lui Lucian Blaga, anii între care a trăit (1895-1961), semnătura în facsimil a poetului, un element floral reprezentat prin flori de mac (Papaver Rhoeas), o carte deschisă la fila cu poemele "Autoportret" şi "9 mai 1895". Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominală, în cifre şi litere, pe orizontală "200 LEI DOUĂ SUTE", semnăturile guvernatorului şi casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente "BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI", un medalion cu sigla BNR şi în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere "DOUĂ SUTE LEI", data punerii în circulaţie "1 decembrie 2006", valoarea nominală în cifre "200". Pe reversul bancnotei compoziţia grafică include imaginea statuetei neolitice "Gânditorul de la Hamangia", un curcubeu, o moară veche de apă, iar în spatele morii, un gorun. Totodată, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominală în cifre şi litere, denumirea băncii centrale emitente "BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI", sigla BNR poziţionată în dreapta sus, semnul pentru nevăzători sub forma unui dreptunghi cu sigla BNR în stânga jos, textul "FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR", seria şi numărul tipărite cu cerneală neagră şi caractere de aceeaşi înălţime, în partea stângă pe verticală, şi cu cerneală roşie şi caractere de înălţime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală.
ART. 3 În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include următoarele elemente de siguranţă destinate publicului: a) fereastră transparentă complexă, sub forma unei file de carte, cu element auriu, vizibil pe faţa bancnotei, în interiorul căreia sunt imprimate valoarea nominală în cifre "200" şi imaginea unui toc de scris; b) imprimare în relief detectabilă prin pipăire: - pe avers, portretul, floarea de mac, stema României, denumirea băncii centrale emitente "BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI", medalionul cu sigla BNR şi valoarea nominală în cifre şi litere;