Inapoi la Cautare

CIRCULARĂ 11 /1995


privind organizarea participării la activitatea de compensare multilaterala a plăţilor interbancare pe suport hârtie


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 29.03.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (29.03.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    În aplicarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 10/1994 şi a Programului de introducere a compensării multilaterale a plăţilor interbancare fără numerar pe suport hirtie aprobate de Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României prin Încheierea Consiliului de administraţie nr. 16/S/XII/16 din 28 octombrie 1994, începând cu data de 3 aprilie

    1. Conturile curente ale centralelor societăţilor bancare se deschid şi se operează zilnic la Direcţia plati şi decontări bancare din Banca Naţionala a României.

    Prin conturile curente ale centralelor societăţilor bancare nu se efectuează operaţiuni cu numerar.

    Centralele societăţilor bancare care au subunitati teritoriale derulează operaţiunile în numerar proprii prin conturile curente ale sucursalelor lor, deschise şi menţinute la sucursalele Băncii Naţionale a României.

    Centralele societăţilor bancare, care nu au alte unităţi bancare deschise în localitatea în care îşi au sediul, pot derula operaţiunile în numerar prin conturile curente - operaţiuni cu numerar, deschise la sucursalele Băncii Naţionale a României din localitatea respectiva.

    2. Conturile de refinantare ale centralelor societăţilor bancare se deschid şi se operează la Direcţia credit şi operaţiuni de piaţa din Banca Naţionala a României.

    3. Centralele societăţilor bancare au obligaţia să prezinte zilnic la compensare la Banca Naţionala a României - Direcţia plati şi decontări bancare, în condiţiile stabilite prin Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 10/1994, toate plăţile interbancare proprii, cu excepţia celor aferente decontărilor privind operaţiunile cu titluri de stat, plăţile în lei aferente pieţei valutare interbancare, plasamentele sau creditele interbancare, rambursabile acestora şi dobinzile aferente.

    Operaţiunile exceptate de la compensare, enumerate în alineatul precedent, vor fi decontate separat, bilateral, în conturile curente ale centralelor societăţilor bancare deschise la Banca Naţionala a României - Direcţia plati şi decontări bancare.

    Exceptarea de la compensare a unor operaţiuni de plati, altele decît cele menţionate în primul alineat al punctului 3 al prezentei circulare, necesita aprobarea prealabilă a Direcţiei plati şi decontări bancare a Băncii Naţionale a României.

    4. În cazul în care sediul centralei societăţii bancare nu se afla în Bucureşti, compensarea plăţilor interbancare proprii ale centralei respective se poate efectua prin intermediul unităţilor sale bancare participante la compensare, urmînd ca soldurile obţinute în urma compensării să se deconteze prin conturile curente ale acestora din urma deschise la sucursalele Băncii Naţionale a României.

    5. Banca Naţionala a României poate reprezenta la compensare centralele societăţilor bancare care nu au sediul în Bucureşti şi care nu au deschisă nici o unitate bancară în municipiul Bucureşti, cu condiţia încheierii, în prealabil, a unui protocol scris care va cuprinde detaliat procedurile pe care atât Banca Naţionala a României ca reprezentanta la compensare, cît şi respectivele centrale de societăţi bancare ca reprezentate, au obligaţia să le respecte privind aplicarea Regulamentului Băncii Naţionale a României nr. 10/1994.

    Acest punct din prezenta circulara completează notele explicative din anexele nr. 1/O.P.5 şi, respectiv, nr. 1/C.5 din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 10/1994.

    6. Direcţia plati şi decontări bancare poate aproba, pentru societăţile bancare care nu au sediul centralei în Bucureşti şi care nu au nici o unitate bancară în Bucureşti, la cererea acestora, efectuarea prin sistemul OIS al Băncii Naţionale a României a decontărilor privind operaţiunile cu titluri de stat şi operaţiunile în lei aferente pieţei valutare interbancare, a plasamentelor sau creditelor interbancare, a rambursarilor acestora şi dobinzilor aferente, cu condiţia încheierii, în prealabil, a unui protocol scris.

    7. Până la crearea condiţiilor tehnice necesare, obiectul compensării multilaterale îl constituie plăţile interbancare fără numerar pe suport hirtie, indiferent de valoarea lor.

    8. În compensare pot fi acceptate ordine de plată sub forma de mesaje transmise prin telex sau modem, cu condiţia ca societatea bancară iniţiatoare şi societatea bancară destinatara sa încheie, în prealabil, o înţelegere scrisă în acest sens. O copie a oricărei înţelegeri de acest fel va trebui să fie transmisă Direcţiei plati şi decontări bancare din Banca Naţionala a României, în termen de 2 zile lucrătoare de la data încheierii ei.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic