Inapoi la Cautare

ANEXĂ din /2008


privind aprobarea programelor şcolare revizuite pentru disciplinele de studiu din aria curriculară Limbă şi Comunicare - Limbi materne, clasele a V-a - a VIII-a*)


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 22.03.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Doriti o forma actualizata , la zi (22.03.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC-------------

    *) Aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului nr. 4.643/2008, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 709 din 20 octombrie 2008.

    MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI TINERETULUI

                PROGRAME ŞCOLARE REVIZUITE

               LIMBA ŞI LITERATURA BULGARĂ

                  CLASELE A V-A - A VIII-A

    Bucureşti 2008

    NOTĂ DE PREZENTARE
	

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Programele de gimnaziu pentru limba şi literatura bulgară au suferit, după │
│ 1999, când au fost aprobate prin Ordin al Ministrului, o serie de modificări.│
│ Ultimele, făcute în scopul descongestionării programelor, au fost realizate │
│ în ianuarie-februarie 2006, respectiv februarie 2008. Prezentul document │
│ conţine toate modificările operate în timp asupra programelor de gimnaziu. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    Scopul studierii limbii bulgare (ca limba materna) în perioada şcolarităţii obligatorii este acela de a forma un tânăr cu o cultură comunicaţională şi literară de bază, capabil să înţeleagă lumea, să comunice şi să interacţioneze cu semenii, să-şi utilizeze în mod eficient şi creativ capacităţile proprii pentru rezolvarea unor probleme concrete din viaţa cotidiană, să poată continua în orice fază a existenţei sale procesul de învăţare, să fie sensibil la frumosul din natură şi la cel creat de om.

    În acest sens, curriculumul de limba şi literatura bulgară pentru clasele V-VIII propune o schimbare fundamentală la nivelul studierii limbii şi literaturii bulgare. În locul compartimentării artificiale a disciplinei în "limbă" şi "literatură", se propune modelul comunicativ-funcţional, adecvat nu numai specificului acestui obiect de studiu, ci şi modalităţilor propriu-zise de structurare a competenţei de comunicare a elevilor. În mod concret, acest model presupune dezvoltarea integrată a capacităţilor de receptare şi de exprimare orală, respectiv de receptare a mesajului scris şi de exprimare scrisă. De altfel, comunicarea se constituie prin fuziunea celor patru capacităţi menţionate anterior.

    În mod concret, dezvoltarea competenţelor de comunicare menţionate se realizează prin familiarizarea elevilor cu situaţii diverse de comunicare orală şi scrisă, cu texte literare şi nonliterare adecvate vârstei şcolare.

    În sensul celor arătate mai sus, dominantele curriculumului de limba şi literatura bulgară pentru gimnaziu sunt:

    ● definirea domeniilor disciplinei exclusiv în termeni de capacităţi: receptarea mesajului oral, receptarea mesajului scris, exprimarea orală şi exprimarea scrisă;

    ● prezentarea comunicării în calitatea sa de competenţă umană fundamentală, acoperind deprinderi de receptare şi de exprimare orală şi scrisă;
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic