d) acordarea, în regim de reciprocitate, de locuri şi burse pentru studii de licenţă, masterat şi doctorat, în domenii stabilite de comun acord; e) alte forme de cooperare în domeniul educaţiei, care pot apărea în procesul de aplicare a acestui acord şi care vor fi convenite ulterior.
ART. 3 Părţile vor încuraja şi sprijini studiul limbii, literaturii şi civilizaţiei române, respectiv macedonene, prin: a) înfiinţarea, în cadrul instituţiilor lor de învăţământ superior, a unor lectorate/catedre de profil; b) schimb de lectori; c) schimb de cărţi şi publicaţii de specialitate; d) participarea la cursurile de vară.
ART. 4 Părţile vor acorda o atenţie specială necesităţii de a satisface nevoile în materie de educaţie ale persoanelor aparţinând minorităţii române din Republica Macedonia şi ale persoanelor aparţinând minorităţii macedonene din România, în special în domeniul limbii, literaturii şi civilizaţiei române, respectiv macedonene. În acest scop, se vor stabili forme de cooperare între instituţiile de resort din cele două state, luând în considerare sugestiile reprezentanţilor persoanelor aparţinând minorităţilor române şi macedonene, prin: - trimiterea de experţi şi profesori; - trimiterea de manuale, cărţi, publicaţii şi dotarea bibliotecilor şcolare/universitare; - organizarea de seminare; - acordarea de burse etc.