Inapoi la Cautare

ÎNDRUMAR din /1979


pentru introducerea şi urmărirea realizării indicilor de calitate ai apelor uzate ca indicatori de plan


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 04.02.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (04.02.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    2.2. Verificările în secţiunile de vărsare în receptori naturali sau reţele de canalizare ale altor unităţi se vor efectua cel puţin odată pe saptamina. Pentru o verificare se vor analiza trei probe de apa uzata, recoltate la interval de 2 ore, în oricare dintre schimburile de lucru, însoţite de măsurarea sau evaluarea debitului de apa uzata în momentul recoltarii.

    Pentru unităţile industriale cu program continuu de lucru, ca şi pentru cele agrozootehnice sau de gospodărire comunală, verificarea săptămînală va include obligatoriu şi o duminica sau alta zi de repaus legal, în fiecare luna.

    În cazul în care autorizaţiile sau acordurile emise de organele de gospodărire a apelor sînt stabilite frecvente mai mari de analize, se vor respecta acele frecvente, raminind obligatorie recoltarea a cel puţin trei probe de apa uzata pentru fiecare verificare.

    2.3. Măsurarea debitelor de ape uzate în momentul şi la locul recoltarii probelor se va face cu mijloace de măsura adecvată, cu care unităţile socialiste trebuie să fie dotate potrivit art. 12 din Legea apelor nr. 8/1974. În cazul în care unităţile nu poseda astfel de mijloace, mărimea debitelor de ape uzate se va aprecia de unitate, potrivit metodelor de evaluare ce se vor stabili, de la caz la caz, cu delegaţii unităţilor teritoriale de gospodărire a apelor.

    2.4. Rezultatul fiecărei verificări este dat de media aritmetica a parametrilor masurati şi analizati la fiecare dintre recoltari. Aceste medii caracterizează, în mod convenţional, calitatea apei de evacuare de la ultima verificare pînă la verificarea respectiva.

    În situaţia în care valoarea mediei produselor între debitele măsurate şi concentratiile indicatorilor de calitate ce trebuie analizati depăşeşte valoarea indicatorilor de plan aprobaţi, se considera ca indicatorii de plan - respectiv sarcina de serviciu - privind calitatea apelor uzate nu au fost realizaţi. Constatarea şi atestarea realizării indicatorilor de plan privind calitatea apelor uzate evacuate se asigura de unitatea respectiva, pe baza analizelor de verificare curenta, prin serviciul de control tehnic de calitate.

    2.5. Nerealizarea valorilor admise - aprobate ca indicatori de plan departamental - constituie neîndeplinirea sarcinilor de serviciu şi atrage diminuarea retributiei conform art. 45 din Legea retribuirii după cantitatea şi calitatea muncii, nr. 57/1974, pentru personalul muncitor care răspunde, conform fisei postului şi regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţii, de calitatea apelor uzate brute, de exploatarea corespunzătoare şi eficienta a instalaţiilor locale sau finale de epurare.

    2.6. În caz de nerealizare a indicatorilor de plan privind calitatea apelor uzate, conducerea unităţii va verifica şi stabili cauzele şi va lua măsurile necesare în tehnologiile de producţie ori la instalaţiile de epurare care provoacă aceste depăşiri, după caz, pentru îndepărtarea deficienţelor şi asigurarea realizării acestor indicatori.

    2.7. Faptul ca unii indici de calitate înscrişi în autorizaţiile sau acordurile de gospodărire a apelor nu sînt preluati ca indicatori de plan nu absolvă unitatea în cauza şi personalul muncitor răspunzător de obligaţia respectării lor ori de sancţiunile prevăzute în caz de nerespectare.

    2.8. Se recomanda marilor unităţi industriale şi localităţilor dotate cu staţii de epurare de capacitate importanţa sa organizeze verificarea indicatorilor de plan privind calitatea apelor uzate cu o frecventa suficient de mare pentru a face posibila stabilirea cît mai precisa a raspunderilor şi a măsurilor necesare în caz de neîndeplinire a acestor indicatori.

    În anexa nr. 2 se prezintă modul de calcul pentru stabilirea indicilor de calitate ai apelor uzate ca indicatori de plan şi interpretarea rezultatelor.

    3. Controlul îndeplinirii indicatorilor de plan privind calitatea apelor uzate evacuate

    3.1. Oficiile de gospodărire a apelor efectuează controale inopinante - prin sondaj - asupra îndeplinirii sarcinilor de plan privind calitatea apelor uzate evacuate. Aceste acţiuni de control se efectuează în prezenta delegatului C.T.C. al unităţii controlate sau, în lipsa acestuia, a unui reprezentant al conducerii unităţii.

    Evacuarile de ape uzate în reţelele de canalizare ale sistemelor hidroedilitare comunale sau ale altor unităţi cu care se cooperează se controlează prin sondaj şi de unităţile de gospodărire comunală, respectiv de unităţile care deţin, exploatează şi întreţin reţelele de canalizare receptoare şi staţiile finale de epurare, control care reprezintă sarcina de serviciu a acestor unităţi.

    Buletinul de analiza emis de laboratorul organului de control, împreună cu concluziile controlului, se transmite unităţii în cauza de organul care a efectuat controlul, în maximum 7 zile de la data controlului.
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic