Inapoi la Cautare

ÎNDRUMAR din /1979


pentru introducerea şi urmărirea realizării indicilor de calitate ai apelor uzate ca indicatori de plan


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 27.11.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (27.11.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Potrivit prevederilor art. 14 alin. 1 din Legea apelor nr. 8/1974, în scopul asigurării protecţiei calităţii resurselor naturale de apa, procesul de epurare a apelor uzate se integreaza în procesul de producţie, iar indicii de calitate ai apelor uzate sînt indicatori de plan.

    1. Stabilirea indicatorilor de plan privind calitatea apelor uzate

    1.1. Indicatorii de plan privind calitate apelor uzate sînt cantităţile de substanţe poluante evacuate în unitatea de timp - exprimate în mg/s - care rezultă ca produs între concentraţia momentană admisă a substanţei poluante - în mg/l - şi debitul zilnic maxim de ape uzate evacuate - în l/s. Pentru acei indici de calitate care nu se exprima în concetratii de impuritati, ca pH, temperatura, culoare, indicatorii de plan sînt chiar indicii de calitate respectivi.

    1.2. Indicii de calitate ai apelor uzate sînt cei înscrişi în autorizaţia de gospodărire a apelor emisă pentru unitatea respectiva sau, pînă la eliberarea acesteia, în acordul emis de organul de gospodărire a apelor competente. Pentru unităţile care încă nu îndeplinesc condiţiile de autorizare, indicii de calitate vor fi cei înscrişi în procesul-verbal de constatare încheiat de organele de gospodărire a apelor ca fiind posibil de realizat şi vor avea caracter de tranzitie pînă la realizarea instalaţiilor de epurare sau altor lucrări suplimentare necesare.

    1.3. Pentru localizarea raspunderilor în caz de abateri cu privire la calitatea apelor uzate evacuate, unităţile vor propune şi introduce indicatori interni pe instalaţii de fabricaţie, secţii sau ateliere, pe instalaţii de preepurare etc., specifici fiecărui loc de muncă din care se evacueaza ape uzate.

    Indicatorii interni de plan se propun de secţiile de producţie şi se verifica, se coordonează şi se corelează de serviciul C.T.C. pe ansamblul unităţii, astfel încît să se asigure respectarea indicilor de calitate ai apelor uzate pe unitate. După însuşirea lor de organul colectiv de conducere, indicatorii de plan se transmit organului ierarhic superior pentru aprobare ca indicatorii de plan departamental, iar după aprobare, şi oficiului de gospodărire a apelor, pentru evidenta.

    1.4. În vederea urmăririi indicilor de calitate ai apelor uzate evacuate, fiecare unitate este obligată sa stabilească secţiuni de verificare la evacuarile în receptorii naturali sau, după caz, în reţelele de canalizare a localităţilor sau a altor unităţi cu care se cooperează, inclusiv la gurile de evacuare a apelor uzate, denumite ape convenţional curate. În acelaşi scop se vor stabili şi secţiuni interne de verificare, în funcţie de mărimea şi complexitatea unităţii, potrivit pct. 1.3. Secţiunile de verificare astfel stabilite se înscriu în regulamentele interne de exploatare a instalaţiilor de apa-canal.

    1.5. Pentru principalele ramuri şi subramuri se stabilesc indici de calitate, potrivit anexei nr. 1, în care sînt înscrişi un număr restrîns de indici specifici, din care se aleg de unităţi, de regula, minimum trei, care urmează sa acţioneze ca indicatori de plan departamental.

    Nerealizarea celorlalţi indici de calitate înscrişi în actele de reglementare privind gospodărirea apelor, ca şi a celor care au fost preluati ca indicatori de plan, poate constitui, în condiţiile legii, contravenţie sau infracţiune. Urmărirea acestor indici se asigura de unităţi, prin verificări proprii, şi de organele de gospodărire a apelor, prin acţiuni de control.

    Unităţile pot adopta ca indicatori de plan un număr mai mare de indici de calitate ai apelor uzate, din cei înscrişi în autorizaţii sau acorduri, dacă considera oportun, în vederea stimulării respectării obligaţiilor legale. De asemenea, pot propune Consiliului Naţional al Apelor, prin centrale şi ministere, şi alţi indici necuprinsi în autorizaţii sau acorduri, cînd considera necesar.

    Consiliul Naţional al Apelor va revizui sau completa prevederile din anexa nr. 1, în funcţie de evoluţia tehnologiilor de producţie ale unităţilor industriale.

    1.6. Personalul muncitor însărcinat cu controlul tehnic de calitate din unitate sau personalul special împuternicit de conducerea unităţii, după caz, răspunde de activitatea privind urmărirea realizării indicatorilor de plan privind calitatea apelor uzate, precum şi de corectitudinea operaţiilor care se efectuează în legătură cu aceasta activitate.

    1.7. Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor şi fişele posturilor respective se vor completa corespunzător prevederilor prezentului îndrumar.

    2. Urmărirea realizării indicatorilor de plan privind calitatea apelor uzate şi interpretarea rezultatelor

    2.1. Urmărirea realizării indicatorilor de plan privind calitatea apelor uzate - atît la evacuarea apelor uzate epurate din unităţi, cît şi la punctele de verificare din circuitul intern al apei - se asigura prin verificări bazate pe analize efectuate în laboratorul propriu sau în alte laboratoare specializate.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic